Ispraćaj tima za zaštitu brodova u operaciju pomorskih snaga EU Atalanta

Utorak, 27.11.2018 | Multinacionalne operacije

Svečani ispraćaj za 12 pripadnika Vojske Srbije koji će se u narednim danima pridružiti međunarodnim snagama u vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji – Atalanta priređen je danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Poželevši srećan put našim mirovnjacima, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković rekao je da angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, Republika Srbija već dugi niz godina pokazuje da je spremna da pruži pun doprinos miru i bezbednosti i na taj način nastavi dugu tradiciju učešća u multinacionalnim operacijama UN, započetu 1956. godine.

Prema rečima komandanta Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“ potpukovnika Gorana Colića pripreme su realizovane u zemlji i inostranstvu, u Komandi misije u Londonu i u Grčkoj na Kritu. 

– Bataljonu ”Kobre” ukazana je izuzetna čast da po drugi put upućuje pripadnike jedinice u misiju za zaštitu brodova – rekao je na svečanosti potpukovnik Colić naglasivši da je ponosan na pripadnike svoje jedinice koji će još jednom imati priliku da prezentuju ne samo jedinicu, već i Vojsku Srbije.

Na današnjoj svečanosti, general-major Petar Cvetković uručio je državnu zastavu Republike Srbije vođi našeg tima, kapetanu Vukašinu Mijailoviću koji je tom prilikom izrazio uverenje da će autonomni tim časno nositi zastavu Republike Srbije i dostojno predstavljati Vojsku Srbije i sve zadatke uspešno obavljati tokom naredna četiri meseca. 

Ovo je šesti autonomni tim za zaštitu brodova koji Vojska Srbije upućuje u misiju Evropske unije za rešavanje krize u Somaliji, koju karakterišu unutrašnje političke podele i eskalacije nasilja, kao i česte talačke krize zbog delovanja pirata. Pripadnici Vojske Srbije će u misiji Atalanta biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova na brodu ”Petra II”, u cilju zaštite ovog broda Svetskog programa za hranu u zoni operacije.

Svečanom ispraćaju, uz članove porodica i prijatelje mirovnjaka, prisustvovali su i načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović, pomoćnik za operacije Združene operativne komande pukovnik Željko Tramošljika i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik dr Milivoje Pajović.

Iva Kostović Nikoliš, MC Odbrana

Povezane vesti