Uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava

Petak, 4.9.2020 | Iz jedinica
U okviru realizacije redovnih zadataka, pripadnici jedinice za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava angažovani su na čišćenju zagađenih površina u vojnim objektima širom Srbije.

Svoje zadatke obavljaju svakodnevno na aerodromu „Dubinje“ kod Sjenice, vojnom objektu u okolini Užica, te kasarni „Aerodrom“ u Somboru. Na svim lokacijama gde su angažovani, oficiri i podoficiri imaju zadatak da očiste vojne objekte od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava i stvore bezbedne uslove za boravak i rad.

Izvršavanje ovog odgovornog zadatka iziskuje dobar odabir kadra, temeljnu pripremu pre odlaska na teren i pravilno korišćenje zaštitne opreme. Kada naiđu na određeno neeksplodirano ubojno sredstvo, u skladu sa procedurom, pristupaju njegovom obeležavanju i uništavanju sa bezbedne udaljenosti, a zatim inžinjerijskom mašinom i detektorom nastavljaju sa ispitivanjem novonastalog kratera i polako ali sigurno čiste teren od bombi, raketa i projektila kojim su gađani pomenuti objekti.

Pripadnici jedinice su se svojom stručnošću dokazali u dosadašnjem radu i neprekidno rade na svom usavršavanju. Važe za jednu od najopremljenijih jedinica Vojske Srbije i u rangu su sa najboljim jedinicama sveta u svom domenu. Svoje obučavanje i usavršanje sticali su na kursevima u našoj zemlji, kao i u inostranstvu, sa pripadnicima Evropske komande Oružanih snaga SAD, zatim u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Nemačkoj i Rusiji.
Ključne reči

Povezane vesti