Drugi dan posete ministra Vulina pripadnicima Vojske Srbije angažovanim u MnOp UN u Libanu

Sreda, 18.7.2018 | Multinacionalne operacije

Drugi dan posete ministra Aleksandra Vulina pripadnicima Vojske Srbije angažovanim u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu

Ministar Vulin: UN ponosne na srpske vojnike u UNIFIL, žele da unaprede saradnju


Drugog dana posete mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Libanu UNIFIL ministar odbrane Republike Srbije, Aleksandar Vulin posetio je Sektor Istok, baze 7-2 i 9-66 koje su pod komandom španskog bataljona, a u kojima je angažovan srpski nacionalni kontingent i sastao se sa komandantom misije UNIFIL general-majorom Majklom Berijem.
 
General-major Beri, veoma zadovoljan rezultatima koje postižu srpski vojnici angažovani u UNIFIL misiji, razgovarao je sa ministrom Vulinom o mogućnostima proširenja saradnje.


"Srpska vojska se veoma ceni. Doprinos države Srbije i Vojske Srbije je veoma vidljiv u UNIFIL misiji i gde god se pojave naši mirovnjaci možemo da kažemo da imponuju svojim ljudskim i stručnim kvalitetima. Mi smo, naravno, spremni i da unapredimo saradnju sa Ujedinjenim nacijama i da obezbedimo veći broj naših mirovnjaka tamo gde procenimo da je to potrebno.

Gde god se pojavi Vojska Srbije ona ostavlja izuzetno dobar utisak i to je nešto što kasnije značajno pomaže i nama u našim diplomatskim naporima, ne samo da predstavimo našu zemlju, već i da kada dođe vreme da se ove zemlje koje su ugrožene ratovima, zbog kojih i postoje mirovne misije,  obnavljaju i grade, onda na prvom mestu, poslove dobijaju zemlje koje su učestvovale u mirovnim misijama. Tako da ulaganje u mirovne misije jeste i ulaganje u našu budućnost i ulaganje u našu ekonomiju", izjavio je ministar Vulin.
 
General Beri je istakao da Srbija daje značajan doprinos miru u Južnom Libanu.

"Značajan su učesnik UNIFIL-a među 42 zemlje, koliko ih je do sada uključeno. Srbija je obezbedila 177 vojnika. Prisutni su od 2010. godine. Raspoređeni su širom misije u oba Sektora kao i u mom štabu. Zadovoljan sam njihovim doprinosom. Nadam se da će Srbija nastaviti da šalje takve profesionalce u misiju jer su zaista dobri u svom poslu i ponosni smo na njihovo učešće u UNIFIL-u", rekao je general Beri.
 
Pripadnici srpskog nacionalnog kontingenta su raspoređeni u tri baze UNIFIL misije. Angažovani su na štabnim i komandirskim dužnostima i kao element nacionalne podrške.

Ministar Vulin se sa delegacijom koju čine general-potpukovnik Milosav Simović i pukovnik Slobodan Stopa, u bazi 7-2, sastao i sa komandantom Sektora Istok brigadnim generalom Hozeom Martinezom Falerom koji je naglasio da je srpski nacionalni kontingent u potpunosti integrisan u multinacionalnu brigadu Sektora Istok. Dodao je da je lično učestvovao u sertifikovanju srpskih vojnika pre dolaska u zonu operacija i da je njihova spremnost optimalna.

"Ono u šta ja ne sumnjam jeste da su srpski vojnici izuzetni profesionalci i siguran sam da su ispunili svoju misiju na veličanstven način", rekao je general Falero.
 
Prema rečima komandanta Sektora, trenutna situacija u regionu je mirna i pored svakodnevnih manjih incidenata u blizini "Plave linije". 
Mandat misije UNIFIL ističe 31. avgusta, ali će najverovatnije biti produžen, kao što je i do sada produžavan svake godine.
 
Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu jedna su od najstarijih aktivnih misija pod okriljem UN. Misija je formirana 1978. godine u jeku libanskog građanskog rata i izraelske okupacije. Zona rasporeda snaga i izvršavanja zadataka UNIFIL je reon duž 120 kilometara "Plave linije" koja razdvaja Izrael i južni deo Libana. U misiji UNIFIL angažovano je oko 11.000 vojnika iz 42 zemlje.

Povezane vesti