Ministar Vulin: Građani sigurni uz svoju Vojsku

Sreda, 15.8.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarali su danas sa poručnikom Dušanom Trajkovićem koji je 8. avgusta spasio život mladiću izvučenom bez svesti s dna bazena „Čair“ u Nišu.

Čestitajući na hrabrom podvigu, ministar Vulin je istakao da je poručnik Trajković pokazao da je hrabar čovek, baš kao što je svaki pripadnik Vojske hrabar i spreman da uvek pomogne svojim sugrađanima i da uvek bude uz svoju zemlju, ali je pokazao da je obuka ono što nas razlikuje i ono što nas odlikuje. Pripadnici Vojske Srbije, pored ljudskih kvaliteta, moraju da budu obučeni i sigurni u sebe i moraju da znaju kako da pomognu.
 
Upravo zato je Minstarstvo odbrane pokrenulo širu akciju i sa Ministarstvom prosvete, ali i uz promene svoje organizacione strukture, da u najvećoj mogućoj meri omogući stanovništvu da bude obučeno i da bude spremno da reaguje u situacijama u kojima su ugroženi životi ili imovina u našoj zemlji.

- Svi zajedno moramo da se podsetimo onih veština koje su nas nekada krasile, svih onih veština koje nekada mogu da čine razliku između života i smrti. Zato će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, sa čitavom državom, nastaviti da radi na tome da se nivo veština koje su nam neophodne proširi i van Vojske Srbije i da to ne bude privilegija jednog uskog kruga pripadnika Vojske, već da se veštine koje pomažu u čuvanju života i imovine, prošire i da se vratimo na ono što smo nekada znali – poručio je ministar Vulin.

Ministar je dodao da se Vojska Srbije oprema i naoružava i u vrlo kratkom vremenu pokušava da nadoknadi višedecenijski nemar i jaz između nas i najsavremenijih armija sveta, ali više od svega Vojska Srbije vodi računa o kvalitetu ljudi koji je čine.

General Diković, uz čestitke poručniku Trajkoviću, istakao je da taj humani gest potvrđuje da pripadnike naše Vojske krasi odvažnost, hrabrost i vera u sopstvene mogućnosti, dodajući da je u suštini, ulaganje u Vojsku Srbije i njene sposobnosi, ulaganje u bezbednost svakog našeg građanina.

- Građani Republike Srbije mogu biti sigurni da će se pripadnici Vojske u svakoj situaciji naći na usluzi i pomoći da, svojim delovanjem, kako u miru, tako i u ostalim situacijama, apsolutno zaštite bezbednost i interese Republike Srbije – poručio je general Diković dodajući da je poseban akcenat stavljen na obuku pripadnika naše vojske.

Govoreći o podvigu mladog poručnika, načelnik Generalštaba je istakao da je on ispoljio i hrabrost, dodajući da je "hrabar onaj koji zna, zna da savlada strah i koji je siguran u sebe, pre nego što krene u akciju, da će to uspešno završiti", naglašavajući da su takvi pripadnici, danas možda više nego ikada, potrebni Vojsci Srbije.

Pričajući o svom humanom gestu, poručnik Trajković, pripadnik Komande 49. logističkog bataljona, provodio je dan na godišnjem odmoru kraj bazena, kada je ugledao kako spasilac izvlači mladića.

- Bez razmišljanja sam pritrčao, krenuo sa reanimacijom, i masažom srca i veštački disanjem uspeo sam da povratim puls davljeniku i disanje – objašnjava poručnik Trajković dodajući da je u toj situaciji primenio obuku iz prve pomoći koju je naučio tokom školovanja na Vojnoj akademiji i na obuci u svojoj jedinici.

Prema njegovim rečima, u tom trenutku je bio koncentrisan da da sve od sebe kako bi spasio život sugrađaninu kome je pomoć bila potrebna.

Ministar Vulin i general Diković nagradili su poručnika Trajkovića i njegovu porodicu sedmodnevnim boravkom na Tari.

Povezane vesti