Vežbe s bojevim gađanjima rezervista Prve brigade

Petak, 15.9.2017 | Obuka

Pripadnici rezervnog sastava Prve brigade kopnene vojske izveli su juče, nakon intenzivne petnaestodnevne obuke, taktičke vežbe s bojevim gađanjima na tenkovskom strelištu „Orešac“.

Pripadnici rezervnog sastava 2. mehanizovane čete 16. mehanizovanog bataljona Prve brigade kopnene vojske izveli su juče, nakon intenzivne petnaestodnevne obuke, taktičke vežbe s bojevim gađanjima mehanizovanim vodovima na tenkovskom strelištu „Orešac“.

U prethodnih desetak dana na poligonima sremskomitrovačke kasarne i bližoj okolini izvedena je tematika individualne i kolektivne obuke. Stalni članovi borbenih vozila pešadije BVP M80A, komandiri, vozači, operatori-nišandzije, i iskrcni deo – strelci, puškomitraljesci i snajperisti, ponavljali su i utvrđivali znanja stečena na služenju vojnog roka, ali i sticali nova pretačući ih upornim vežbanjem u veštine, sve s ciljem uspešnog izvođenja taktičkih vežbi sa bojevim gađanjima.

U nekoliko dana boravka na strelištu izvedena su gađanja iz ličnog naoružanja, pripremna i školska gađanja naoružanjem oklopnih jedinica i bojeva gađanja mehanizovanih odeljenja.

– Sva lica iz rezervnog sastava ove jedinice, svi iz okoline Srema, koji je i prethodnih godina poznat po veoma dobrom odzivu na vojnu vežbu, i ranije su vojni rok služila u oklopnim i mehanizovanim jedinicama, pa nije bilo nikakvih poteškoća tokom ove obuke – kaže komandant bataljona major Radoje Adamović ističući zadovoljstvo i sadašnjim odzivom i ozbiljnim pristupom celokupnog sastava planiranim aktivnostima, što se i pokazalo na gađanjima. U većini slučajeva mete su obarane već prvim topovskim mecima i mitraljeskim rafalima.

– Iako je Prva brigada kopnene vojske, kao deo kopnene komponente Vojske Srbije, težišno profesionalna i bavi se obukom profesionalnih pripadnika, rezervni sastav predstavlja njen vrlo značajan deo – rekao je komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović nakon izvršenih taktičkih vežbi sa bojevim gađanjima. – Izuzetno je značajno obučavati lica iz rezervnog sastava. Dvadesetprvi vek donosi izazove različitih vrsta i nema se baš toliko vremena da se jedinice mobilišu, da se obučavaju. Prema tome, imati pripadnike rezervnog sastava u određenoj kondiciji da mogu da odgovore uspešno na pretnje, da za kratko vreme obuku uniformu i budu spremni za upotrebu, od izuzetnog je značaja – istakao je general Petrović.

Povezane vesti