Pripreme raketaša Vojske Srbije za gađanje na poligonu „Šabla“

Utorak, 11.6.2019 | Obuka

Pripreme raketnih jedinica Vojske Srbije na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj sve su intenzivnije kako se dan gađanja približava. Svesni da će svi pogledi tog dana biti uprti u nebo, naši raketaši znaju da u pripremama „na zemlji“ ništa ne sme da zataji.

Na prostranom poligonu oivičenim strmom obalom Crnog mora, posade su u sredstvima, ispituju se rakete, proverava tehnika i usaglašavaju svi elementi neophodni da tako složeno gađanje bude uspešno.

Gađanje na „Šabli“ posebno je značajno jer u Srbiji ne postoji poligon na kome bi se moglo izvesti pa je zajedničko gađanje sa bugarskim kolegama, koje se izvodi peti put od 2010. godine, prilika da se teorija primeni u praksi. O izazovu za svakog raketaša da svoju obuku kruniše bojnim gađanjem, kao dragocenom iskustvu, govori komandant drugog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva naoružanog raketnim sistemom NEVA potpukovnik Goran Lekić.

– Ovde stičemo mnoga iskustva u vezi sa bojnim gađanjem. U prilici smo da sa bugarskim kolegama razmenimo znanja i iskustva i da zajednički dođemo do novih saznanja, što koristi obema stranama u prenošenju na naredne generacije i oblikovanju obuke novih oficira i podoficira – naglasio je potpukovnik Lekić dodajući da je to put da u godinama koje dolaze imamo kvalitetan i obučen kadar osposobljen za ovakvu vrstu protivvazduhoplovnih dejstava.

U „nevskoj“ posadi je i stariji vodnik Svjetlana Matijević, na dužnosti operatora ručnog praćenja, koja ističe da je na putu od profesionalnog vojnika do prvih podoficirskih činova bila u prilici da radi sa realnim ciljevima i trenažnoj aparaturi. Gađanje na „Šabli“, kako naglašava, biće prvi put da iskusi lansiranje u realnim okolnostima, jer je do sada bila reč samo o simulacijama.

Na položaju raketnog sistema KUB sa bugarskim kolegama za gađanje pripremaju se i pripadnici 310. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva. Govoreći o predstojećim zadacima, komandant diviziona potpukovnik Boris Štrk ističe da ih očekuje gađanje padobranske mete sa dve samohodne raketne baterije, eksperimentalna gađanja za potrebe Tehničkog opitnog centra, gađanje dve padobranske mete i radio-upravljive mete.

– Za pripadnike jedinice gađanje je vrhunac obuke. Većina onih koji ove godine učestvuju na gađanju nema iskustvo lansiranja rakete. Lansiranje rakete poseban je doživljaj i prvi put će imati priliku da se susretnu sa stvarnim okolnostima, jednakim borbenim uslovima – naglašava potpukovnik Štrk. On je dodao i da je divizion već imao prilike da gađa na „Šabli“ pa se sa kolegama iz bugarske armije već dobro poznaju i sarađuju imajući u vidu da je u zajedničkom interesu da tehnika bude ispravna u susret prestojećem gađanju.

Prvi put na zajedničkom gađanju na „Šabli“ učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD koji će izvršiti gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom „Strela-2M“. Rukovodilac gađanja navedenim sistemom major Dragan Bogosavljević podsetio je da je poslednji put ovim sistemom gađanje izvedeno 2004. godine.

– Ovim sistemom nije gađano dugo, jer u Srbiji nema adekvatnih uslova za to i veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da gađamo. Ovde će gađanje izvršiti uglavnom mlade starešine, među kojima je i pet potporučnika i očekujemo da oni savladaju ne samo gađanje, već i druge uloge organa na strelištu – istakao je major Bogosavljević dodajući da će te mlade starešine stečenim znanjem moći da nastave s obučavanjem novih generacija.

On je istakao da u izvršenju gađanja na poligonu bugarske armije učestvuju pripadnici sva tri operativna sastava  Vojske Srbije.

U okviru zajedničkog gađanja „Šabla 2019“ vrši se i verifikaciono ispitivanje raketa sistema KUB i NEVA, a za potrebe ispitivanja balističkih parametara leta raketa na posebno odabranim uzorcima angažovan je i 3D radar Tehničkog opitnog centra. Komandir posade 3D radara potporučnik Milica Stojković ističe da je zadatak tima koji predvodi merenje balističkih karakteristika projektila, kao i kontrola rada sistema i posade na sistemima.

– To je bitno da bismo uvideli kolika je uspešnost izvršenja gađanja, ali i da bismo u budućnosti unapredili naše sisteme, projektile i rad posada – naglašava potporučnik Stojković dodajući da joj je kao mladom oficiru iskustvo sa ovakvog gađanja veoma značajno, jer u našoj zemlji ne postoje uslovi za slična gađanja pa je „Šabla“ prilika za to.

Povezane vesti