Kurs za vojne posmatrače UN u Centru za mirovne operacije

Ponedeljak, 17.9.2018 | Obuka

U Centru za mirovne operacije, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, danas je počeo Kurs za vojne posmatrače Ujedinjenih nacija (UN Military Observers Course – UNMOC).

Tronedeljni kurs koji pohađa 10 oficira iz Ministrastva odbrane i Vojske Srbije, dvojica iz Kine i jedan iz Belorusije, otvorio je pukovnik Damir Slijepčević iz Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije. 

Polaznici kursa će se do 5. oktobra, do kada traje kurs, obučavati za rad na dužnostima vojnih posmatrača u mirovnim operacijama, u skladu sa procedurama i standardima Ujedinjenih nacija. 

Nastavu na kursu realizuje instruktorski tim Centra za mirovne operacije uz podršku komandi operativnih sastava Vojske Srbije i angažovanje gostujućih predavača i instruktora iz Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) iz Bosne i Hercegovine, Centra za obuku za mirovne operacije Oružanih snaga Mađarske (HDF PSTC), Međunarodnog centra za obuku Oružanih snaga Republike Austrije (AUTINT) i Centra za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga Republike Grčke (HMPSOTC).

Centar za mirovne operacije po peti put realizuje ovaj kurs, koji je 2017. godine sertifikovan od strane Integrisane službe za obuku UN (ITS DPKO/DFS). 

Povezane vesti