OBVT LAZAR 3

Ministar Vulin: NATO agresiju ne možemo da zaboravimo, ne možemo ni da oprostimo

Subota, 24.3.2018 | Kultura i tradicija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je položio venac na spomen-obeležje ispred KBC „Dragiša Mišović“, u znak sećanja na pogibiju gardista i pacijenata u tom objektu tokom NATO agresije 1999. godine.

– NATO agresija na Srbiju je strašan zločin, zločin za koji niko nije kažnjen, zločin nad slobodnim, suverenim narodom, narodom koji svojom istorijom i svojim životom, nije zaslužio tako strašan zločin. Ne možemo da zaboravimo, ne možemo ni da oprostimo – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon ceremonije polaganja venaca na spomen-obeležje ispred KBC „Dragiša Mišović“, u znak sećanja na pogibiju gardista i pacijenata u tom objektu tokom NATO agresije 1999. godine.

Ministar Vulin je, tom prilikom rekao da ne zna da li je pilot koji je bombardovao bolnicu kažnjen za to, i da verovatno nije, kao ni to da li je njegov komandant, koji mu je dao naređenje da bombarduje bolnicu kažnjen za to.

– Ne znam da li je iko ko je učestvovao u NATO agresiji nad srpskim narodom bio kažnjen za to što je uradio – skoro siguran sam da nije. Dokle god neko ne bude bio kažnjen, dokle god se neko ljudski ne pokaje za smrt ovih ljudi u bolnici, dok se neko makar ljudski ne pokaje za sve ove hiljade smrti za vreme NATO agresije u Srbiji, mi nećemo moći da kažemo da je sve iza nas. Ne možemo da zaboravimo, ne možemo ni da oprostimo. Devetnaest godina se još uvek oporavljamo od posledica NATO agresije, još uvek obnavljamo ono što je porušeno, još uvek pokušavamo da zalečimo rane, još uvek pokušavamo da zaboravimo, a ne možemo da zaboravimo i ne možemo da oprostimo – istakao je ministar Vulin.

– Tek će se generacije koje dolaze iza nas nositi sa posledicama NATO agresije, sa svim onim što je bačeno u našu zemlju, u našu vodu, u naš vazduh. Srbija gleda u budućnost. Mi ćemo se truditi, dati sve od sebe, da učinimo svet oko nas boljim, lepšim, pravednijim, ali NATO agresiju nećemo moći da zaboravimo i nikada nećemo moći da oprostimo – poručio je ministar Vulin.

Venac na spomenik ispred bolnice „Dr Dragiša Mišović“ položio je i gradonačelnik beograda Siniša Mali, kao i delegacija bolnice.

Gradonačelnik je podsetio da je pre 19 godina NATO agresor bombom pogodio bolnicu u Beogradu i da je poginulo sedam pripadnika Garde i tri pacijenta.

– Na ovaj način odajemo počast njima i čuvamo uspomenu ne samo na njih već i na sve one koji su tragično poginuli i živote izgubili tokom te agresije. Srbija je danas drugačija i ona se danas za svoju budućnost i budućnost svoje dece bori ekonomski izgradnjom novih autoputeva, novih kilometrima železničkih pruga, novim fabrikama i novim radnim mestima, kako bi smo ta ratna razaranja ostavili iza nas – naglasio je gradonačelnik Mali.

Na mestu stradanja vojnika Gardijske brigade, ispred bolnice „Doktor Dragiša Mišović“, u delegaciji Vojske Srbije koja je položila venac bili su i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Polaganje venaca ispred KBC „Dragiša Mišović“ jedan je u nizu događaja kojim se obeležava 19 godina od agresije na našu zemlju.

Povezane vesti