Učešće Rečne flotile u obeležavanju stogodišnjice Velikog rata

Utorak, 29.7.2014 | Kultura i tradicija

Pripadnici Drugog rečnog odreda Rečne flotile juče su na brodu „Kozara“ na sidrištu „Ušće“ priredili program posvećen obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Tom prilikom, komandant Drugog rečnog odreda Rečne flotile potpukovnik Smiljan Ružić ukazao je na značaj najvažnijih događaja koje su prethodile tom ratu.

Pripadnici Drugog rečnog odreda Rečne flotile juče su na brodu „Kozara“ na sidrištu „Ušće“ priredili program posvećen obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Tom prilikom, komandant Drugog rečnog odreda Rečne flotile potpukovnik Smiljan Ružić ukazao je na značaj najvažnijih događaja koje su prethodile tom ratu, odnosu snaga na rekama u tom periodu, kao i na okolnosti koje su prethodile formiranju Ratne rečne flotile.

On je istakao da su sa zemunskog pristaništa ispaljeni prvi plotuni koji su označili početak Prvog svetskog rata, dodajući da se sledeće godine obeležava veliki jubilej stogodišnjice postojanja rečne flotile na ovim prostorima.

U nastavku programa, pripadnici Drugog rečnog odreda govorili su i o pomorskom transportu srpskih trupa na Krf i Bizertu, kao i o formiranju srpske mornarice.

Poseban kuriozitet današnje svečanosti bio je i nastup hora „Mornarica Ušća“ koji čine pripadnici Drugog rečnog odreda, a koji su izveli kompozicije „Onamo, namo“, „Kreće se lađa francuska“, „Tamo daleko“, kao i „Pukni zoro“, a program je završen panoramskom plovidbom.

Ključne reči

Povezane vesti