General Draganić sa oficirima koji odlaze u mirovne misije

Ponedeljak, 6.2.2017 | Multinacionalne operacije

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić razgovarao je danas sa štabnim oficirima koji uskoro odlaze u mirovne operacije na Kipru i u Somaliji.

U komandi snaga Vojne operacije pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji, na španskom brodu „Galicija“, sledećih šest meseci biće angažovan štabni oficir Vojske Srbije, dok će u komandi mirovne operacije Ujedinjenih nacija na Kipru narednih godinu dana biti angažovan naš štabni oficir inžinjerijske specijalnosti.

Prijemu u Generalštabu je prisustvovao zamenik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Vojna operacija pomorskih snaga EU u Somaliji (operacija „Atalanta“) uspostavljena je u decembru 2008. godine. Snage u operaciji su angažovane na sprečavanju, prevenciji i suzbijanju delovanja pirata i oružanih pljački duž obale Somalije. Vojska Srbije je angažovanje u „Atalanti“ započela 2011. godine obukom dvojice oficira na francuskom brodu, a od 2013. godine angažuje i štabnu grupu u Operativnoj komandi misije u Nortvudu kod Londona.

Misija UN na Kipru uspostavljena je marta 1964. godine. Vojska Srbije u ovoj misiji učestvuje sa dva štabna oficira, dva vojna posmatrača, šest članova patrole i 37 pripadnika pešadijskog voda.

Povezane vesti