Obeležen Dan sećanja

Četvrtak, 24.3.2016 | Aktuelnosti

Nizom komemorativnih skupova širom Srbije danas je obeležen 24. mart – Dan sećanja na žrtve NATO agresije na našu zemlju. Centralna državna ceremonija povodom 17. godišnjice od početka NATO agresije na Srbiju održana je danas u Varvarinu.

Nizom komemorativnih skupova širom Srbije danas je obeležen 24. mart – Dan sećanja na žrtve NATO agresije na našu zemlju.

Centralna državna ceremonija povodom 17. godišnjice od početka NATO agresije na Srbiju održana je danas u Varvarinu. Najvišu državnu delegaciju Republike Srbije predvodili su premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Komemoraciji su prisustvovali izaslanici predsednika Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije.

Komemorativna ceremonija počela je u podne kod Spomenika žrtvama NATO agresije, a državnu komemorativnu ceremoniju u Varvarinu najavile su sirene za vazdušnu opasnost i crkvena zvona.

Vence na spomen obeležje u Varvarinu položili su Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i članovi porodica stradalih u agresiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je podsetio da su prve bombe na Republiku Srbiju pale 24. marta i da su u narednih 78 dana bombe i dalje padale ubijajući stanovništvo.

— Noć 24. marta biće večno uklesana u srpskoj istoriji kao jedna od najtežih za naš narod, kao i narednih 78 dana i noći. Danas, 17 godina kasnije, uspravno i ponosno, tužnim glasom i tiho, ali jasno, možemo svima da kažemo: Ubijali ste nas, ubijali ste našu decu, ali Srbiju niste ubili, jer Srbiju niko ne može da ubije – istakao je premijer.

Vučić je rekao kako je agresija na jednu malu i bespomoćnu zemlju bila besmislena i bespotrebna, jedan od onih pohoda koji sve poruše, a nikada ništa ne reše.

— Za krv će morati da kažu da je bila krv, a ne slučajnost i kolateralna šteta. I da su bila deca, a ne borba za demokratiju i slobodu. Bog će im možda oprostiti. Mi jesmo, ali nismo zaboravili, rekao je premijer i istakao da je naša odgovornost da i sami dobro zapamtimo i nikad više ne ponovimo svaku grešku koju smo u prošlosti pravili, svaki rat koji smo vodili ubeđeni da samo to i umemo da radimo. Svaki sopstveni kolateral koji su proizveli pusti snovi, svaku smrt koju smo slavili verujući da nas baš ona oslobađa. To je naša opomena, istakao je Vučić.

—  I uprkos onome što se desilo pre 17 godina, staćemo rame uz rame sa našim partnerima kada su oni na udaru grupa mržnje i terora i niko od nas ne može bolje da ih razume, jer to je interes Srbije, interes našeg naroda, interes budućnosti. Sačuvaćemo stare prijatelje i steći nove, čak i one sa kojima smo se u prošlosti sukobljavali, jer tako to rade veliki narodi. A srpski narod je veliki narod koji poštuje svoju prošlost i koji ume da gleda u budućnost, rekao je premijer Vučić.

Vazdušne snage NATO u nedelju 30. maja 1999. godine sa četiri projektila bombardovale su most na Velikoj Moravi u Varvarinu. Most je zbog pijačnog dana i praznika Sveta trojica bio pun ljudi. U napadu je poginulo 10 civila, a 14 ih je teže povređeno.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odao je danas polaganjem venaca poštu stradalima u napadu na bolnicu „Dragiša Mišović” u Beogradu, poručivši da dok je Srbije i pamćenja, sva mesta stradanja u bombardovanju treba obilaziti.

—Dok postoji Srbije i pamćenja, ovakva mesta stradanja treba obilaziti jer bi nas nedostatak pamćenja pretvorio u neki drugi narod i neke druge ljude — rekao je predsednik Nikolić.

Predsednik Nikolić je istakao da se na današnji dan trudi da svake godine ode na drugo mesto stradanja jer, kako je rekao, ni agresor nije birao koga će da ubija.

U bombardovanju bolnice bilo je žrtava na mestu gde se bori za život i gde nije smela da padne bomba, primetio je Nikolić i dodao „Sva mesta, a ovo najviše, su sramota jedne civilizacije na kraju 20. veka, koja se razračunavala sa jednom politikom i rukovodstvom koje joj nije bilo po volji”.

Vence na spomen-obeležje sedmorici poginulih pripadnika Gardijske brigade i tri pacijenta bolnice „Dragiša Mišović“ položili su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, članovi porodica nastradalih i delegacija bolnice „Dr Dragiša Mišović“.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je u Prokuplju odao počast i položio vence na spomenik poginulim Topličanima u ratovima od 1990. do 1999. godine. U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pored ministra odbrane bili su zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-major Slavoljub Janićijević i komandant Treće brigade KoV brigadni general Mile Jelić, dok su vence položile i delegacije Topličkog upravnog okruga, opštine Prokuplje, boračkih udruženja i rodbina i prijatelji poginulih vojnika, policajaca, rezervista i žitelja Toplice.

U osvrtu na današnji dan 1999. godine, ministar Đorđević je podsetio da je prvi udar u NATO agresiji izveden u 20 časova i pet minuta bombardovanjem centra veze u prokupačkoj kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ i da je te večeri pala prva žrtva bombardovanja vojnik Boban Nedeljković.

— Počeo je tada događaj bez presedana u novijoj svetskoj istoriji - 78 dana konstantnog bombardovanja. Vojska Jugoslavije je tokom NATO agresije izgubila 659 pripadnika, od kojih je 628 poginulo, dok se 31 pripadnik vodi kao nestao. Naša vojska i narod su pokazali neraskidivu vezu u borbi za svoju domovinu. Na braniku otadzbine stajala je naša hrabrost i mladost. Nažalost, ne možemo vratiti one koji su dali svoje živote, ali sećanjem možemo da produžimo njihovo postojanje među nama. Važno je da se nikad ne zaboravi i zato danas sa ovog mesta našeg bola i ponosa odajemo počast svima koji su dali živote za svoju otadzbinu – naglasio je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je danas obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški. Tom prilikom, general Diković predvodio je delegaciju koja je u ime Vojske Srbije položila venac na spomen obeležje „Heroji 37. motorizovane brigade“, a koju su činili i načelnik Štaba Komande Druge brigade Kopnene vojske pukovnik Muharem Fazlić i komandant 21. pešadijskog bataljona major Nikola Grković.

Iz redova 37. motorizovane brigade živote je položilo 60 ljudi, a brigada je za svoje rezultate i požrtvovanost odlikovana Ordenom Narodnog Heroja.

Podsećajući na događaje i okolnosti koji su obeležili 1999. godinu, general Diković je istakao da smo svi bili svedoci stradanja s jedne strane, a istovremeno i otpora i jedinstva jedne male zemlje ponosnih i hrabrih ljudi.

—Tokom 78 dana neprekidnih vazdušnih napada Vojska je, crpeći snagu iz dostojanstva svog naroda koje se moglo videti i osetiti na svakom koraku, hrabro i požrtvovano branila svoju zemlju pružajući otpor koji je iznenadio i agresora. Među najboljim jedinicama naše vojske bila je — 37. motorizovana brigada iz Raške. Vojnici i starešine iz ovih krajeva, sa teritorija opština Raška, Kraljevo i Vrnjačka Banja svojim vojničkim vrlinama, požrtvovanošću i spremnošću pokazali su kako se bori za svoju zemlju i pokazali se dostojnim svojih predaka — naglasio je načelnik Generalštaba.

Prema njegovim rečima, surovi rat, koji mi nismo tražili odneo je veliki broj života, a na nama je, kako je dodao, da sačuvamo uspomenu na oko dve i po hiljade stradalih civila i više od hiljadu poginulih pripadnika Vojske i policije koji su te 1999. godine za svoju zemlju dali ono najvrednije — svoje živote.

— Često pitam sebe da li smo se svi mogli vratiti živi sa prostora Kosova i Metohije, gde smo učestvovali u protivterorističkoj borbi. Iz tog pakla, to je bilo nemoguće i oni su dali svoje živote hrabro i časno izvršavajući svoje zadatke, i da nije bilo njih, ni mi zadatak ne bi izvršili. Mi smo se borili protiv terorista i bili izloženi dejstvima NATO iz vazdušnog prostora, a danas kada neki drugi teroristi ubijaju nedužne ljude u Istanbulu, Ankari, Briselu i Parizu, mi saosećamo sa žrtvama i njihovim porodicama — poručio je general Diković.

Vence su položili i članovi porodica poginulih, kao i delegacije brojnih udruženja i organizacija. Tokom komemorativnog skupa, služen je i pomen nastradalim pripadnicima, a delegacija Vojske Srbije predvođena generalom Dikovićem obišla je i Spomen sobu u kasarni „Stefan Nemanja“.

Zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić, u pratnji komandanta 250. raketne brigade za PVD brigadnog generala Save Milenkovića i zamenika komandanta pukovnika Tiosava Jankovića, položio je venac na spomenik poginulim pripadnicima 250. raketne brigade u kasarni „Banjica“ u Beogradu.

Povodom Dana sećanja danas su u svim komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije održani komemorativni skupovi, a delegacije Vojske Srbije položile su vence i cveće na spomen-obeležja širom Srbije. Pomen žrtvama NATO bombardovanja služen je u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Ključne reči

Povezane vesti