Garda Vojske Srbije proslavila praznik

Ponedeljak, 6.5.2019 | Iz jedinica

Ministar Vulin na Danu Garde: Vrhovni komandant ima samo jednu želju, jedan zahtev i jedno naređenje – sve za Srbiju, Srbiju za ništa

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom 6. maja - Dana Garde Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“ u Beogradu.

Čestitajući praznik pripadnicima Garde, ministar Vulin je istakao da su oni ono najbolje i najlepše što prvo pokažemo gostima kada dođu da vide našu dragu Srbiju i da su tu da nas gosti upamte i da vide sa kakvim ljudima i kakvom vojskom dolaze da razgovaraju. od koga da uče i čemu da se dive.

– Vi jeste ono prvo što pokaže sliku naše zemlje, ponosno i visoko nosite zastavu koja vam je ostala od boljih od vas i koju ćete preneti još boljima od vas. Vi to jeste, ali niste samo to. Vi ste borbena jedinica koja u svojoj istoriji pamti mnoge bojeve, ratove, koja u svojoj dugoj istoriji pamti sa kime i kada i kako se sve sukobljavala i ratovala, dajući i čineći sve da ovo naše parče zemlje, bude i ostane naše – naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Srbi vole mir i za mir su spremni da učine skoro sve.

– Srbi vole i cene slobodu, i za slobodu su spremni da učine baš sve, kao i oni što su bili pre vas, tako i vi. Nema više vrednosti od slobode i Srbija je izabrala svojim postankom, svojom dugom tradicijom, svojom budućnošću, da slobodu brani po svaku cenu. Danas smo vojno neutralni odlučili da znamo da ratove velikih ne prihvatamo kao svoje, odlučni i sigurni da ćemo braniti našu zemlju i svoju slobodu i Srbe gde god da oni žive. Sav naš narod mora biti siguran i pouzdan da ima vojsku koja je u stanju da čuva njegovu slobodu i njegovo pravo da postoji i njegovo pravo da traje – poručio je ministar Vulin.

Govoreći o Gardi Vojske Srbije, ministar odbrane je istakao da ta jedinica, jedinica ispred svih, ima zadatak više da čuva tradiciju tako dugu i tako svetlu, kao i da bude dostojna onih koji su koračali pre njih i ponos u sećanju onih koji će tek doći.

– Srbija ima Vojsku koja je u stanju da je sačuva i odbrani, ima ljude koji Vojsci veruju, koji je vole, poštuju i cene. Na nama, svima zajedno u sistemu odbrane je da svakog vojnika učinimo da bude obučen i opremljen, siguran ali i zadovoljan, a njegovu porodicu ponosnom na njega i na život koji vodi. Takva vojska čuva Srbiju i za takvu vojsku naš vrhovni komandant Aleksandar Vučić ima samo jednu veliku želju, jedan zahtev i jedno naređenje – sve za Srbiju, Srbiju za ništa! – zaključio je ministar Vulin.

Govoreći o zadacima Garde Vojske Srbije, komandant te jedinice general-major Milomir Todorović istakao je da je Garda uvek bila snaga i uzdanica tokom celokupne istorije naše države.

– I ovom prilikom iskazujemo nepokolebljivo i čvrsto opredeljenje da kao deo sistema odbrane Republike Srbije stojimo u prvim redovima njene borbe za ravnopravno, nezavisno i prosperiteno mesto u svetu. U suočavanju sa savremenim izazovima, naša otadzbina na raspolaganju ima još jedno moćno oružje – gardijsku čast i nepokolebljivu odanost najvišim vrednostima naše države – istakao je general Todorović.

Na današnjoj svečanosti, jedinice u sastavu Garde izvele su defile u kojem su, postrojene u podešelone, prikazale deo osposobljenosti i reprezentativnih motornih vozila kojima raspolažu, a povodom praznika, prvi put je u defileu učestvovao i ešelon motocikala za eskort koji se od skoro nalaze u sastavu Garde.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, kao i članovi kolegijuma načelnika Generaštaba, predstavnici institucija i gosti.

Današnji dan pripadnici Garde obeležavaju dvostruko, jer je praznik Svetog mučenika Georgija – Đurđevdan, krsna slava gardista.

Pripadnici Garde Vojske Srbije obeležavaju 6. maj kao znak sećanja na dan kada je naredbom knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu odabrana prva grupa od 73 naočita mladića od kojih je formirana prva gardijska jedinica u Srbiji.

Povezane vesti