Obuka na artiljerijsko-raketnom sistemu „pancir S1“

Petak, 16.10.2020 | Obuka
Pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, u čijem sastavu se nalazi artiljerijsko-raketni sistem „pancir S1“, realizovali su kompleksnu obuku na novom sistemu i u potpunosti su osposobljeni za njegovu upotrebu u zaštiti neba Republike Srbije.  

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike ove jedinice u kasarni „Major Milan Tepić“ u Jakovu, gde je prisustvovao izvođenju obuke na „panciru S1“ i prikazu dela operativnih sposobnosti Trećeg raketnog diviziona.  

Pripadnici jedinice prikazali su posedanje vatrenog položaja, prevođenje sistema u „pripravnost broj 1“, rad borbenih posluga na komandnom i borbenim vozilima, pretovar raketa, kao i rad na otklanjanju neispravnosti na optoelektronskom sistemu borbenog vozila „pancir S1“.

Nakon obilaska, ministar Vulin je rekao da nema armije na svetu koja bi se odrekla imena i tradicije jedinice poput Trećeg raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, koji je tokom NATO agresije 1999. godine oborio čuveni „nevidljivi“ avion F-117A, avion F-16 i uspešno branio našu zemlju.

Opremanjem jedinice „pancirom S1“ povećani su broj ciljeva koje jedinica može gađati i zona koju može obezbediti od napada iz vazdušnog prostora, a unapređene su i manevarske mogućnosti.

Povezane vesti