Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Libanu

Četvrtak, 27.8.2020 | Multinacionalne operacije
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su danas ispraćaju kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UNIFIL u Libanu, sa aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu. 

Kontingent od 142 pripadnika Vojske Srbije narednih šest meseci biće angažovan u toj misiji Ujedinjenih nacija na očuvanju mira.

Prema rečima ministra Vulina, svi vojnici Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim operacijama prošli su veoma zahtevnu obuku i rigorozno su birani.

- Šaljemo najbolje, zato što želimo da se svest o vrednosti i kvalitetu srpskog vojnika i srpske vojske proširi gde god da smo. Mi smo nekada morali da tražimo pomoć za održavanje mira, danas smo mi ti koji dajemo drugima mir i koji drugima obezbeđujemo stabilnost. Vojska Srbije je saveznik mira i svakoga ko želi mir. Svi pripadnici Vojske Srbije koji odlaze u mirovnu misiju u Liban su pripremljeni, obučeni, znaju šta ih čeka i o njima se posebno vodi računa - rekao je ministar Vulin i dodao da se prošla klasa vratila kasnije zbog koronavirusa, ali su „svi do jednog bili zdravi, niko nije bio inficiran i svi su došli onako kako im se radujemo - dobri, zdravi, baš onakvi kakvi su otišli“.
 
- Svako od ovih vojnika je u stanju da ispuni svaki zadatak, svaku svoju obavezu, pripremljeni su za to, a ono dobro ime i pohvale koje nam stalno stižu gde god su naši vojnici dolaze zato što su to dobro obučeni, pripremljeni vojnici, ali i zato što su to dobri ljudi koji razumeju tuđu muku, tuđu brigu, koji poštuju tuđu religiju, tuđu nacionalnost i kulturu. Zbog toga i gde god dođu svi ih poštuju, cene i žele da ih vide ponovo. Još jedna grupa naših pripadnika odlazi u Liban. Da nam se vrate brzo i da se svi vrate dobro i zdravo, baš kao što su i otišli. To je naređenje - poručio je ministar odbrane.

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) uspostavljene su Rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 19. marta 1978. godine. Pripadnici Vojske Srbije otpočeli su učešće u ovoj misiji 21. decembra 2010. godine. Pešadijska četa izvršava zadatke kao samostalna jedinica u sastavu španskog bataljona u multinacionalnoj brigadi sektora „Istok“, dok se vod za zaštitu snaga angažuje u okviru italijanskog kontingenta u sektoru „Zapad“.

Povezane vesti