Obeležen Dan Vojske u jedinicama Vojske Srbije

Petak, 21.4.2017 | Kultura i tradicija

Vojnim svečanostima i polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležja poginulim pripadnicima, danas je u svim komandama, jedinicama i ustanovama proslavljen 23. april – Dan Vojske Srbije.

Svečanom postrojavanju pripadnika Komande Kopnene vojske u Domu vojske u Nišu, prisustvovao je komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, koji je u ime načelnika Generalštaba i  lično, čestitao Dan Vojske Srbije.

Nakon svečanosti u Domu vojske, pripadnici Komande Kopnene vojske prisustvovali su polaganju venca na spomenik Kralju Aleksandru.

Postrojavanjem pripadnika Prve brigade Kopnene vojske, Rečne flotile, 5. bataljona Vojne policije i 240. srd za PVD, u kasarni „Jugovićevo“ u Novom Sadu, pripadnici novosadskog garnizona obeležili su predstojeći praznik. Svečanosti su prisustvovali komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno – istraživačku delatnost Zoran Milošević, Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milana Novaković i brojni drugi gosti.

U kasarnama „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, „Ribnica“ u Kraljevu, „Knjaz Mihailo“ i „Mija Stanimirović“ u Nišu i kasarni „1. pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju, pripadnicima Vojske praznik su čestitali brigadni general Zoran Veličković i pukovnici Muharem Fazlić, Predrag Grbić, Zvonko Stojković i Slobodan Stopa.

Praznik je obeležen i u ostalim garnizonima i garnizonskim mestima Kopnene vojske.

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO obeležili su Dan Vojske Srbije vojnim svečanostima u Komandi ovog vida Vojske u Zemunu, na aerodromima u Batajnici, Lađevcima i Nišu, kao i u kasarnama u Zucama, Kragujevcu, Pančevu i na Banjici.

U kasarni „Banjica“ u Beogradu, u prisustvu načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba brigadnog generala Duška Žarkovića i zamenika komandanta RV i PVO brigadnog generala Save Milenkovića, pred svečanim strojem pripadnika 250. raketne brigade, 126. brigade VOJIN i 210. bataljona veze pročitane su čestitke predsednika Republike Srbije, ministra odbrane i načelnika Generalštaba povodom Dana Vojske Srbije, kao i naredbe o nagradama i stimulativnim merama. Vojna delegacija položila je cveće na spomen obeležja poginulim pripadnicima RV i PVO u ovoj kasarni.

Na svečanosti u kasarni „Topčider“, uz čestitke za Dan Vojske Srbije i ujedno jubilej —10 godina od formiranja Komande za obuku, komandant ovog sastava general–potpukovnik Đokica Petrović rekao je da su sloboda i čast najvrednije i najuzvišenije vrednosti jednog naroda i da je zato borba za slobodu oduvek zahtevala velike žrtve i odricanja. General Petrović je dodao da najveću vrednost Komande za obuku predstavlja ljudski potencijal koji krasi profesionalizam, osposobljenost, stabilni međuljudski odnosi, solidarnost i međusobno poštovanje i uvažavanje.

Vojne svečanosti, uz prisustvo penzionisanih pripadnika Komande za obuku, predstavnika lokalnih samouprava, Srpske pravoslavne crkve i javnih preduzeća, kao i ceremonije polaganja venaca i cveća na spomen obeležja poginulim pripadnicima održane su danas i u Somboru, Valjevu, Leskovcu, Požarevcu, Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Batajnici,  Pančevu, Zrenjaninu, Jakovu i na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“.

Pripadnici Garde proslavili su Dan Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“ u Beogradu. Komandant svečanosti general-major Milomir Todorović, pozdravljajući svečani stroj i goste, čestitao je praznik pripadnicima naše elitne jedinice, uz želju da i narednom periodu kao i do sada, uspešno obavljaju sve postavljene zadatke.

Dan Vojske Srbije proslavljen je i u Komandi i jedinicama Centralne logističke baze, u Brigadi veze, 224. Centru za elektronska dejstva, Vojnogeografskom institutu, Centru za obuku putem simulacija, Centru za komandno-informacione sisteme i podršku i Centru za primenjenu matematiku i elektroniku.

Za Dan Vojske Srbije određen je 23. april u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države. 

Povezane vesti