General Draganić predao dužnost zamenika načelnika Generalštaba

Utorak, 28.2.2017 | Aktuelnosti

Na osnovu ukaza predsednika Republike Srbije zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić predao je dužnost i otišao u zasluženu penziju.

Povodom predaje dužnosti i odlaska u penziju zamenika načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Jovice Draganića u Generalštabu je održana vojna svečanost kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Miroslav Latinović, sa saradnicima, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, kao i pripadnici organizacijskih celina Generalštaba.

Posle čitanja ukaza kojim je predsednik Republike Tomislav Nikolić razrešio dužnosti zamenika načelnika Generalštaba general-potpukovnika Jovicu Draganića, prisutnima se obratio načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković koji je biranim rečima govorio o svom najbližem saradniku.

Ističući vojničke i ljudske vrline generala Draganića, general Diković je govorio o dugogodišnjem predanom, istrajnom i požrtvovanom radu njegovog dojučerašnjeg zamenika na svim dužnostima na kojima je izvršavao odgovorne i značajne zadatke na dobrobit Vojske Srbije i države. 

– General Draganić se nije štedeo. Sve svoje znanje, fizičke i umne sposobnosti, sve svoje ambicije stavio je u službu naroda i države kojoj pripada. Skoro četiri decenije izvršavao je različite dužnosti na kojima je davao sve što je imao. Njegovo požrtvovanje, autoritet, ambicije, predanost poslu i pozivu, ali i beskrajna briga o ljudima ostali su obeležje čoveka, oficira, generala koji danas napušta vojnu službu i odlazi u zasluženu penziju. Strogost, poštenje, duhovitost i briga o jedinici su osobine po kojima će ga pamtiti njegovi potčinjeni i zbog kojih će ga voleti njegove kolege u Generalštabu, rekao je, između ostalog general Diković.

Zahvaljujući načelniku Generalštaba na biranim rečima i podsećanju na mnoge zajedničke trenutke, provedene tokom trogodišnjeg zajedničkog profesionalnog rada, general Draganić je istakao da četiri protekle decenije, provedene u uniformi, predstavljaju značajan deo njegovog života.

– Generalske epolete i čast da obavljam neke od najviših, veoma odgovornih dužnosti u našoj Vojsci, nikako nije samo moja zasluga i uspeh, već su epolete i uspeh u dobroj meri satkani od truda i požrtvovanosti brojnih generacija vojnika, civilnih lica, podoficira i oficira sa kojima sam imao čast da radim i sarađujem proteklih decenija, i kojima uvek izražavam zahvalnost. Drage kolege mene više neće biti u uniformi, a pred vama je još mnogo zadataka, obaveza, izazova i utakmica i ja vam želim da zajedno pobeđujete za našu Vojsku i našu Srbiju, rekao je general-potpukovnik Jovica Draganić.

Na današnjoj svečanosti, u znak zahvalnosti za doprinos razvoju Vojske Srbije, ministar odbrane Zoran Đorđević uručio je prigodan poklon generalu Draganiću, a načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković uručio mu je Zlatnu plaketu Vojske Srbije. Prigodne poklone generalu Draganiću uručili su i državni sekretar Nenad Nerić i članovi Kolegijuma načelnika Generalštaba.

General-potpukovnik Jovica Draganić rođen je 31. januara 1960. godine u Malom Šiljegovcu kod Kruševca. Završio je Vazduhoplovnotehničku srednju vojnu školu, Vazduhoplovnotehničku vojnu akademiju, Elektrotehnički fakultet, Generalštabnu i Školu nacionalne odbrane.

Vojničku karijeru je započeo 1978. godine kao operator u bateriji za vođenje raketa. Bio je komandir odeljenja i voda, komandant raketnog i raketno-tehničkog diviziona i komandant herojske 250. raketne brigade PVO. Obavljao je štabne dužnosti u komandi brigade i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, nakon čega je bio načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije, direktor Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije. 

Odlikovan je Ordenom viteškog mača prvog stepena, Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti drugog stepena, Zlatnom medaljom za revnosnu službu, Medaljom za vojne zasluge, Vojnim spomen-medaljama za izuzetne rezultate u vojnoj službi za oficire i za učešće u borbenim dejstvima 1999. godine. Tokom karijere general-potpukovnik Jovica Draganić je  tri puta vanredno unapređen i više puta nagrađivan i pohvaljivan.

Povezane vesti