Poseta komandanta Kopnene vojske Republici Italiji

Petak, 24.11.2017 | Međunarodna saradnja

Na osnovu poziva načelnika Generalštaba Kopnene vojske OS Republike Italije komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović boravio je u zvaničnoj poseti Kopnenoj vojsci Italije.

Na osnovu poziva načelnika Generalštaba Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije, general-potpukovnika Danila Erika, komandant Kopnene vojske Vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović, boravio je u zvaničnoj uzvratnoj poseti Kopnenoj vojsci Italije.

U sastavu delegacije Kopnene vojske, koja je tokom boravka u Republici Italiji posetila Generalštab Kopnene vojske u Rimu, Centar za obuku pešadije u Ćezanu, mehanizovanu brigadu „Pinerolo“ kod Barija, amfibijski puk „Seranisima“ iz sastava brigade „Pucolo del Friuli“ u Veneciji i brigadu specijalnih snaga u Pizi, bili su pukovnici Miroljub Petronijević i Veljko Martinović i major Dragan Nikolić. Delegaciju je pratio izaslanik odbrane Republike Srbije u Rimu pukovnik Goran Momčilović.

Tokom razgovora u Rimu general Eriko je upoznao generala Simovića sa organizacijom, misijom i zadacima Kopnene vojske, trenutnim angažovanjem u misijama i programima razvoja i modernizacije Kopnene vojske. Tom prilikom, dva komandanta su razmatrala mogućnost unapređenja saradnje između dve kopnene vojske, pre svega u oblasti obuke i vežbi, kao i zajedničkog angažovanja u okviru misije Ujedinjenih nacija u Libanu, koja traje od 2014. godine. General Simović je istakao doprinos pripadnika KFOR-a iz Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije na očuvanju mira, zaštiti srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i kulturnog nasleđa Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Sa italijanske strane zvaničnim razgovorima prisustvovali su svi članovi Kolegijuma Načelnika Generalštaba Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije.

U nastavku posete, prilikom obilaska komandi i jedinica, italijanska strana je prikazala deo kapaciteta za izvođenje obuke i vežbi, deo naoružanja i vojne opreme i rezultate implementacije projekta „FORZA NEC“. Tom prilikom, u okviru taktičkih vežbi, delegaciji su prikazane organizacija i funkcionisanje prve digitalizovane brigade Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije, brigade „Pinerolo“, mogućnosti izvođenja obuke amfibijskih jedinica, kao i obučenost pripadnika specijalnih snaga Kopnene vojske Oružanih snaga Italije u obezbeđenju visokih vojnih, državnih i međunarodnih zvaničnika.

Domaćin je za delegaciju Kopnene vojske Vojske Srbije organizovao obilazak bazilike Svetog Nikole u Bariju, koja predstavlja spoj istočne i zapadne hrišćanske religije. U njoj se nalaze mošti i ikona Svetog Nikole koja je donirana od vladara iz srpske dinastije Nemanjića.

Povezane vesti