Odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Petak, 15.2.2019 | Kultura i tradicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti Srbije – 15. februara, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić poručio je na Sretenje da su nam danas potrebni hrabrost i odlučnost da ne podlegnemo pritiscima spolja i odbranimo pravo naroda na opstanak i mudrost da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije.

– Na današnji dan, pre 215 godina, ustanici su krenuli u borbu za slobodu, predvođeni voždom Karađorđem. Bio je to početak dugog i napornog puta koji je imao za cilj slobodu, mir, ravnopravnost, ali i izgradnju moderne i uspešne srpske države. U proteklih 215 godina stvorili smo državu. Rezultati te države su utoliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani, a bogami pokušavali su i da nas unište. Nekada su to činili naši neprijatelji, a nekada smo u tome sami učestvovali. Vrednosti kojima su ustanici bili vođeni našle su se i u prvom ustavu Srbije iz 1835. godine, modernom, savremenom, izuzetnom za to vreme. Njime je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i zauzdana apsolutistička vlast, nakratko. Ali to je bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju, da se pokaže svima u celom svetu da sunce slobode snažno sija nad našom zemljom.

Na tom putu Srbija se i danas nalazi. Kao i početkom sada već pretprošlog veka, pred našim društvom i našom državom veliki su izazovi. I danas su, kao i tada, centralne vrednosti kojima se rukovodimo sloboda, mir, ravnopravnost. I više od svega ljubav prema našoj Srbiji.

Danas, više nego ikada, potrebna nam je Karađorđeva hrabrost i odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet, mudrost. Hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda. Ali i mudrost i hladna glava da donesemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije. Zato nam je potrebno da baštinimo ono najbolje, kako od vožda Karađorđa, tako i od velikog knjaza Miloša Obrenovića.

Poštovani laureati, svojim radom, nesebičnošću, energijom i samopožrtvovanjem, vi ste neizmerno doprineli da Srbija ostane privržena svojim vrednostima, da bude bolja, uspešnija, srećnija i modernija. Upravo zato vama, u ime građana Republike Srbije, danas uručujem ova odlikovanja.

Posebno bih želeo da se zahvalim inostranim laureatima koji su širili ugled Srbije daleko van njenih granica, čime su potvrdili pripadnost istim ciljevima, kulturi, privrženost istim vrednostima. I s pravom možemo reći da su postali deo nas.

Želim da istaknem da su odlikovanja koja danas primate nagrada i zahvalnost za vaša dela. Ali i velika obaveza koju ćete, siguran sam, imati snage da nosite u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitam veliki praznik – naše Sretenje. Živela Srbija!

Među odlikovanima kojima je predsednik Vučić uručio priznanja su pojedinci, institucije ili udruženja u oblasti odbrane, kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije...

Penzionisani general Ljubiša Diković, prethodni načelnik Generalštaba Vojska Srbije, odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Vojnotehnički institut odlikovan je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, povodom 70 godina rada, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i doprinos u oblasti vojne naučno-istraživačke delatnosti. Priznanje je primio zastupnik direktora pukovnik Bojan Pavković.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovan je VFC „Zastava film“, povodom 70 godina rada, za naročite zasluge u oblasti kulturno-dokumentarnih delatnosti. Odlikovanje je primio direktor potpukovnik Goran Ikonić.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ takođe je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, povodom 120 godina rada, za naročite zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima. Odlikovanje je primio načelnik Ansambla kapetan fregate Svetozar Vasileski.
 
Povodom Dana državnosti Srbije ukupno je odlikovano 93 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kojima će odlikovanja biti uručena na Dan Vojske Srbije.   

Posle današnje svečanosti uručenja odlikovanja, zastupnik direktora Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković osvrnuo se na najznačajnije momente tokom 70 godina postojanja i rada Instituta, istakavši da je ta ustanova svoj identitet gradila postignutim rezultatima, u koje se ubraja i razvoj više od 1400 sredstava naoružanja i vojne opreme.

– Ovo odlikovanje je za nas veoma važno, jer pokazuje da najviše državno rukovodstvo prepoznaje Vojnotehnički institut kao značajan faktor u podizanju sposobnosti Vojske Srbije, a pored toga i kao značajan činilac u razvoju nauke i tehnologije Republike Srbije. Ovo odlikovanje dolazi za nas u godini u kojoj smo ostvarili rekordan uspeh u broju sredstava koja su uvedena u naoružanje i vojnu opremu i predstavlja zadatak koji treba da postignemo i ove, a i narednih godina – izjavio je pukovnik Pavković.

Prema rečima direktora Vojnofilmskog centra „Zastava film“ potpukovnika Gorana Ikonića, za 70 godina rada „Zastava film“ dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a danas dobijeni Sretenjski orden trećeg stepena predstavlja najviše primljeno odličje, na koje su ponosni svi pripadnici te kuće.

– Ovo je priznanje svim prethodnim generacijama „Zastavinih“ zaposlenih, koje su sedam decenija marljivo radile i gradile ime ove kuće i obezbedile nama da dođemo u poziciju da danas primimo ovaj orden. Sadašnjoj generaciji ovaj orden znači čast, ali i obavezu da radimo još više, bolje i da dokažemo da ga sa pravom i zasluženo nosimo. Lično sam veoma srećan što sam imao čast da ispred Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i Uprave za odnose sa javnošću primim ovo visoko priznanje za jedan veliki jubilej „Zastava filma“ – poručio je potpukovnik Ikonić.

U ime Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ Sretenjski orden trećeg stepena primio je načelnik Ansambla kapetan fregate Svetozar Vasileski, koji je tim povodom izjavio da je to odličje nagrada za sav dosadašnji rad Ansambla na promociji srpske kulture i umetničkog i kulturnog stvaralaštva svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

– Orden ima poseban značaj za nas jer dolazi u godini u kojoj proslavljamo 120 godina postojanja i promocije tri veka srpske muzike. Istakao bih još jednom da ovaj orden ne samo da znači Ansamblu, već znači svim pripadnicima muzičke službe i svim vojnim muzičarima koji danas rade u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije – rekao je kapetan fregate Vasileski.

Povezane vesti