Svečanost povodom završetka školovanja oficira 63. klase KŠU

Petak, 14.7.2017 | Aktuelnosti

Kod Spomenika Neznanom junaku na Avali danas je održana svečanost povodom završetka školovanja oficira 63. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Školovanje je završilo 54 oficira, među kojima su po dvojica iz Bosne i Hercegovine i Makedonije i jedan iz SAD.

Tom prilikom, ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je oficirske bodeže trojici prvorangiranih oficira, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uručio je uverenja o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira polaznicima 63. klase.

Ministar Vulin je, čestitajući oficirima na svemu što su naučili i pokazali, rekao da su srpski oficiri potomci „one vojske koja je ispred sebe imala samo jednu reč, zbog koje živi i zbog koje postoji“.

- Sloboda. Srpska vojska može da se opiše kao njen narod samo jednom rečju – sloboda. I zato kada kažemo da smo vojno neutralni, ne mislimo da je to bilo kakvo opravdanje i izgovor da se ne svrstamo kada naiđu vremena zla, već je vojna neutralnost za nas poruka celom svetu da ćemo zlo prepoznati i sa zlom se boriti gde god ga vidimo i upoznamo, da nikada od zla nećemo okrenuti glavu, ali isto tako da nikada nećemo dozvoliti da se drugim narodima od nas čini ono što su drugi činili nama. Da se nikada manjima i slabijima od nas ne učini ono što su veći i moćniji činili nama. To je za nas vojna neutralnost i to je za nas politika koju je formulisao i naredio vrhovni komandant naše armije predsednik Republike Aleksandar Vučić, državno rukovodstvo i čitav narod, istakao je Vulin.

On je poručio da danas „stojimo u senci velikog i slavnog spomenika, a da se spomenici ne dižu da bi se krajolik učinio lepšim ili da bi se brdo učinilo višim“.

- Spomenici se dižu da bismo znali koje vrednosti mi, potomci onih koji su za ove i ovakve spomenike dali svoje živote, moramo da sledimo. Vrednosti koje nas čine onakvima kakvi jesmo. Vrednosti zbog kojih je srpski narod cenjen i poštovan dokle god se čuje njegovo čestito ime. Zato danas stojimo u senci ovog spomenika i podsećamo jedni druge, a posebno vas oficire, da ste vi potomci ne obične vojske, ne vojske kao svake druge, vi ste potomci srpske vojske, Vojske Srbije, čiji su oficiri uvek u svim ratovima pokazivali ne samo da su stručni i obučeni pa čak ni samo da su hrabri, već da su čestiti i humani ljudi koji su tuđu muku razumeli a vrednost svog naroda nikada nikome dopustili da umanji i unizi, naglasio je ministar odbrane.

Prema rečima ministra Vulina, srpska vojska nikada nije mogla da se jasno odredi i da razlikuje gde prestaje vojska a gde počinje narod.

- Jer ovo je armija i ovo je vojska izrasla iz naroda i zbog naroda, i nikada nije okrenula glavu od patnji svog naroda niti propustila da bude uz njega zbog njega, sa njim. Stojimo danas u senci velikih predaka. Uplašeni, jedino od čega treba da budemo uplašeni, od mogućnosti da ne budemo dostojni njihove uspomene. Ali ja vas gledam i znam da srpski oficir ne može da bude manji nego što je bio njegov pradeda ili čukundeda. Znam da srpski oficir nikada ne može da bude umanjen dok stoji u senci ovog spomenika i ispod zastave koju voli više od svega, rekao je ministar odbrane.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik prof. dr Miroslav Talijan naglasio je da postignuće 63. klase svedoči da naša država i naš narod imaju kvalitno i efikasno vojno školstvo koje uz pomoć Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavlja „temelj i garant uspešnog izvršavanja misija i zadataka naše vojske, a time i zaštite nacionalnih interesa Republike Srbije“.

- Uveren sam da će i ova generacija komandno-štabnih oficira, nadahnuta tradicijom znanih i neznanih junaka srpske vojske, sa usvojenim novim veoma respektnim znanjem i veštinama, kao i sa već osvedočenim vrednosnim orijentacijama, uspešno zakoračiti ka vrhuncu svoje profesionalne karijere, biti nosioci časti, discipline, dobrih međuljudskih odnosa i poštovanja u svojim budućim jedinicama, istakao je pukovnik Talijan.

Najbolji uspeh u 63. klasi postigli su major Vladimir Gajić s prosečnom ocenom 9,45, major Ivica Trajković s ocenom 8,82 i major Miroslav Maksimović s prosečnom ocenom 8,82.

U ime 63. klase prisutnima se obratio major Gajić koji je zahvalio svima na pruženoj podršci i ukazanom poverenju:

- Usavršavanje predstavlja prekretnicu, ne samo u našim karijerama, nego i u našim životima. Put kojim je bilo neophodno proći kako bismo dalje napredovali i kako bismo se osposobili za obavljanje odgovornih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, dao nam je dragocenu mogućnost da postanemo još bolji, osposobljeniji, spretniji i još motivisaniji oficiri spremni da se uhvatimo u koštac sa najozbiljnijim izazovima, naglasio je major Gajić.

Svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodice rodbina i prijatelji oficira 63. klase KŠU.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira. Organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu.

Povezane vesti