Komandant Kopnene vojske u poseti Kopnenoj vojsci Grčke

Nedelja, 10.6.2018 | Međunarodna saradnja

U poseti Kopnenoj vojsci Republike Grčke prošle nedelje boravila je četvoročlana delegacija naše Kopnene vojske na čelu sa komandantom general-potpukovnikom Milosavom Simovićem.

Naša delegacija je prisustvovala Danu visokih zvanica kvadrilateralne multinacionalne vežbe specijalnih jedinica Republike Grčke, Republike Bugarske, Rumunije i Republike Srbije pod nazivom „SALAMIS STORM 2018“, koja je izvedena u Centru za obuku specijalnih jedinica Združene komande za specijalne operacije Generalštaba nacionalne odbrane oružanih snaga Republike Grčke, u Nea Paramosu, na kojoj su učestvovali pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije. Danu visokih zvanica prisustvovao je i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Tokom posete Grčkoj general-potpukovnik Milosav Simović obišao je i Generalštab Kopnene vojske Republike Grčke u Atini i Školski centar za obuku jedinica inžinjerije u Lutrakiju. Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Grčke general-potpukovnik Alkivijadis Stefanis upoznao je generala Simovića sa bezbednosnom situacijom sa težištem na migrantskoj krizi, organizacijom, misijom i zadacima Kopnene vojske, trenutnim angažovanjem u multinacionalnim operacijama i planovima razvoja i modernizacije Kopnene vojske. Tom prilikom razmotrena je mogućnost daljeg unapređenja saradnje između dve Kopnene vojske, pre svega u oblasti obuke i vežbi.  Nakon razgovora sa komandantom Kopnene vojske Republike Grčke, generala Simovića primio je načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Republike Grčke admiral Evangelos Apostolakis.

U nastavku posete, prilikom obilaska školskog centra, delegacija naše Kopnene vojske prisustvovala je prikazu dela sposobnosti pripadnika centra, pronalaženja i uklanjanja improvizovanih eksplozivnih naprava i učešća na zadacima treće misije.

Domaćin je za našu delegaciju organizovao i obilazak Ratnog muzeja oružanih snaga Republike Grčke i vidikovca Likavitos.

Povezane vesti