Decembarska generacija vojnika položila zakletvu

Petak, 21.12.2018 | Aktuelnosti

Generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka „decembar 2018“ položila je zakletvu danas u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.

Svečanosti su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, kao i i predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verske službe, Ministarstva unutrašnjih poslova, brojni prijatelji i rodbina vojnika.

Čestitajući najmlađoj generaciji vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka položen zavet otadzbini, general Cvetković istakao je da je naš narod tokom istorije mnogo puta dokazao da kada je najteže njihovim životima upravlja želja za slobodom i moral koji su jači od bilo kog pisanog zakona.

– Zaklinjući se na vernost otadzbini naši slavni preci nikada nisu oklevali ni časa da stanu u odsudnu borbu za slobodu svoje zemlje. Zato zavređujete posebnu pažnju jer stupanjem u zavetni odnos s otadzbinom praktično pokazujete koliko je volite i koliko ste spremni da je čuvate i branite – rekao je general Cvetković, dodajući da izgovorene rači zakletve potvrđuju da su savesni, odgovorni i časni građani naše zemlje.

Svojim izborom, naveo je on, današnja generacija dobrovoljaca dala je dobar primer mladićima i dеvojkama da zavole časni, ali težak vojnički poziv.

– Od vas će se zahtevati mnogo odricanja, discipline i istrajnosti, ali nemam sumnju da ćete vi to, uz pomoć vaših starešina, uspeti da izdržite – rekao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, zahvalivši roditeljima što su svoje kćeri i sinove izveli na pravi put i preneli im ljubav i poštovanje prema državi i Vojsci.

General Cvetković je naglasio da novi izazovi, rizici i pretnje nameću potrebu za novim odgovorima. Zato se i Vojska Srbije menja i usavršava.

– Želimo i možemo da držimo korak sa savremnim armijama, nastavljajući da dajemo pun doprinos bezbednosti u regionu i svetu, istakao je general-major Petar Cvetković na svečanosti u Valjevu.

Katarina Milutinović i Srđan Bogdanović, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, vide sebe u budućnosti kao profesionalne pripadnike Vojske Srbije. Želim da odslužim vojni rok da bih ostala da radim u vojsci, kaže Katarina, a Srđan smatra da je služenje vojnog roka njegova dužnost kao državljanina Republike Srbije.

Povezane vesti