Obilazak obuke na vozilima BRDM-2MS

Četvrtak, 26.9.2019 | Obuka

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao je danas obuku i gađanje jedinica Vojske Srbije iz oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS, na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Prema rečima ministra Vulina, zahvaljujući sporazumu između dva predsednika i vrhovna komandanta oružanih snaga Republike Srbije i Ruske Federacije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Vojska Srbije se oprema i jača.

– BRDM-2 oklopno vozilo pešadije, koje nam je zaista bilo neophodno, pokazuje svoje kvalitete i karakteristike i svi pripadnici Vojske Srbije koji rade na njemu su zadovoljni onim što su mogli da urade i nauče. Ono što je najvažnije jeste da su svi naši pripadnici osposobljeni, obučeni, da su vredni, rade i visoko su motivisani da savladaju i ovo sredstvo. Vojska Srbije može za sebe da kaže da je svakim danom sve jača, poručio je ministar Vulin.

Načelnik Odeljenja za planiranje i razvoj u Komandi Kopnene vojske pukovnik Vladan Milosavljević rekao je da je posle uspešne realizacije prvog dela zadatka – opremanja oklopno-izviđačkog bataljona oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS, počela druga faza obuke koja se ogleda u pravilnom i bezbednom rukovanju tim vozilom.

– U potpunosti smo zadovoljni vozilom, a ljudstvo koje je angažovano u obuci izuzetno je motivisano i spremno za usvajanje novih znanja, što je i prikazano današnjim uspešnim gađanjem. Prvi deo obuke su teorijski sadržaji izvedeni u kasarnama „Mija Stanimirović“ i „Knjaz Mihailo“ u Nišu. Posle toga, pristupili smo praktičnoj obuci na sredstvu u tim kasarnama i na poligonu „Rujnik“. Tada smo izveli vežbu osmatranja i upoznali se sa osnovnim karakteristikama i mogućnostima termovizijskih sredstava na BRDM-2MS. To nam je omogućilo da izvedemo bezbedno, pravilno i efikasno gađanje na „Pasuljanskim livadama“, rekao je pukovnik Milosavljević.

Kako je istakao zastavnik Aleksandar Jovanović iz Specijalne brigade, u prethodna tri dana pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na terenu primene sva teorijska znanja iz upravljanja novim vozilima te istakao da je novi BRDM-2MS dosta savremeniji.

Razvodnik Igor Aleksić iz 30. komandnog bataljona nije krio zadovoljstvo time što je savladao upravljanje novim vozilom. On je naglasio da je, u poređenju sa starim BRDM-om, novi mnogo lakši za upravljanje i rukovanje.

Obuka i gađanje na oklopno-izviđačkim vozilima, koja su nedavno kao donacija iz Ruske Federacije pristigla u Srbiju, izvodi se od 9. septembra u kasarnama „Mija Stanimirović“, „Stevan Sinđelić“ i „Knjaz Mihailo“ u Nišu, na poligonu „Rujnik“ i na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

U toku današnjeg obilaska, prikazana je obuka na oklopno-izviđačkim vozilima BRDM-2MS, gađanje nepokretnih i trenutnih ciljeva, nakon čega je prikazan i deo opreme za održavanje iz kompleta doniranih sredstava.

Povezane vesti