Gađanje iz borbenih sredstava „Pancir S1“ u okviru vežbe „Slovenski štit 2019“

Subota, 26.10.2019 | Obuka
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ bojevom gađanju borbenih sredstava „Pancir S1“ u okviru Zajedničke taktičke vežbe sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“.
 
Ministar Vulin je nakon uspešno izvršenog gađanja, istakao da je zahvaljujući sporazumu između predsednika Putina i Vučića, Vojska Srbije danas mnogo snažnija i opremljenija.
 
– Zahvaljujući sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma, ali i zahvaljujući ogromnom naporu i ministra Šojgua, i svakog pripadnika naše Vojske koji je bio na obuci za upotrebu sistema „Pancir S1“, možemo da kažemo da smo sigurniji i bezbedniji – istakao je ministar Vulin dodajući da je reč o oružju koje garantuje dugotrajni mir i da „Pancir S1“ sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije.
 
Rukovodilac vežbe „Slovenski štit 2019“ komandant 250. raketne brigade za prtivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je da pripadnici te jedinice i kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije zajedno i uspešno izvode drugu etapu ove vežbe.
 
–  To je prva takva vežba jedinica PVO, i ona je od izuzetnog značaja i za našu vojsku i za kolege iz Ruske Federacije. Na ovoj vežbi, uključujući i prvu etapu u Ruskoj Federaciji, mnogo toga smo naučili o novoj tehnici, taktici i upotrebi raketnih sistema, raketnih jedinica za PVD i svima nama u narednom periodu ta iskustva će biti dragocena. Priliku da izvrše svoje bojno gađanje, prvo na ovom sistemu, imali su naši mladi oficiri i podoficiri, koji se obučavaju za artiljerijsko-raketni sistem za PVD „Pancir S1“. Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa izvršenjem ovako važnih i značajnih zadataka – istakao je general Janković.
 
U sastavu posluga koje su danas izvele gađanje, bio je i kapetan Miloš Golubović, pripadnik 250. raketne brigade, koji je istakao da su tokom gađanja po nadzemnom cilju topovskim naouružanjem sve mete uspešno uništene.
 
– Ovaj zadatak je izuzetno bitan kako za nas, tako i za naše kolege iz Ruske Federacije, zato što smo stekli izuzetno iskustvo koje će nam biti dragoceno u budućim zadacima koje nas očekuju – istakao je kapetan Golubović, koji može da se pohvali da je uz stečeno iskustvo, tokom boravka na obuci u Ruskoj Federaciji, postao bogatiji za još jednog člana porodice, jer je dobio drugog sina.
 
Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je ocenom odlično i dodao da je reč o prvoj ovakvoj obuci sa srpskim kolegama, kao i da je zadovoljan spremnošću naših posluga i zajedničkim radom tokom vežbe.
 
Nakon uspešno izvedenog gađanja general Grehov, uručio je ministru Vulinu maketu sistema „Pancir S1“.
 
Za potrebe gađanja, sa aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, dve borbena sredstva „Pancir S1“, sa zajedničkim borbenim poslugama Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije, prebazirane su na intervidovski poligon „Pasuljanske livade“, gde je izvršeno bojno gađanje ciljeva na zemlji.
 
Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pancir S1“ namenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.

Povezane vesti