General Diković primio zamenika komandanta operacije Atalanta

Četvrtak, 7.6.2018 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom komandanta operacije Atalanta kontraadmiralom Alfonsom Perezom de Nanklaresom.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu sa zamenikom komandanta Vojne operacije pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji — Atalanta kontraadmiralom Alfonsom Perezom de Nanklaresom.

General Diković i admiral Španske ratne mornarice razgovarali su o dosadašnjem učešću pripadnika Vojske Srbije u Atalanti i planovima za dalje angažovanje u ovoj operaciji.

Ističući da je Vojska Srbije, u skladu sa spoljnopolitičkim opredeljenjem naše zemlje za doprinos zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije, posvećena učešću u vojnim operacijama EU, general Diković je obavestio admirala Nanklaresa da ćemo nastaviti sa angažovanjem štabnih oficira i podoficira u Atalanti i podsetio da će krajem godine u operaciju biti upućen sledeći, šesti po redu, autonomni tim VS za zaštitu brodova.

Trenutno je u operaciji Atalanta angažovano šest pripadnika Vojske Srbije — četiri oficira i jedan podoficir u Operativnoj komandi u Nortvudu i štabni oficir u komandi snaga na italijanskom brodu Karlo Margotini u Indijskom okeanu.

Vojska Srbije je u ovoj operaciji angažovana od 22. oktobra 2011. godine, kada su dva naša oficira upućena na brod francuske mornarice. Osim štabnih oficira i podoficira, Vojska Srbije je u Atalanti do sada angažovala i pet autonomnih timova za zaštitu brodova, sa mandatom zaštite brodova koji prevoze humanitarnu pomoć Svetskog programa za hranu u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu. Do sada je u operaciji Atalanta angažovano 95 pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti