Poseta zamenika generalnog inspektora Bundesvera

Četvrtak, 20.2.2020 | Međunarodna saradnja
Zamenik generalnog inspektora Bundesvera viceadmiral Joahim Rile boravi u poseti Republici Srbiji, tokom koje je razgovarao sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Petrom Cvetkovićem i zvaničnicima Ministarstva odbrane.

Tokom susreta generala Cvetkovića i viceadmirala Rilea, bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, ilegalnim migracijama, te mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje Srbije i Nemačke.

General Cvetković je istakao da je opredeljenje Republike Srbije da, kao vojno neutralna država, sarađuje sa svim državama i savezima u oblastima od obostranog interesa. Govoreći o bezbednosnoj situaciji, naglasio je da je za očuvanje mira u regionu i svetu od ključnog značaja poštovanje međunarodnog prava i postignutih sporazuma. Po pitanju bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji general Cvetković je naglasio da se od Kfora očekuje da bude neutralan i da doprinese opštoj stabilnosti i posebno, bezbednosti nealbanskog stanovništva. 

U okviru bilateralne saradnje general Cvetković je istakao pozitivna iskustva iz zajedničkog angažovanja u mirovnoj operaciji Evropske unije „EUTM Mali“ u Republici Mali kao i razvijenu saradnju u oblasti vojnog obrazovanja.

Viceadmiral Rile je tokom boravka u Srbiji imao odvojene susrete sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Aleksandrom Živkovićem i načelnikom Uprave za vojno zdravstvo brigadnim generalom Uglješom Jovičićem. U nastavku posete održaće predavanje polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Povezane vesti