OBVT LAZAR 3

Svečana akademija povodom 100 godina telekomunikacija u vojsci

Ponedeljak, 19.9.2016 | Kultura i tradicija

Svečanom akademijom u Domu Garde na Topčideru obeležen je 20. septembar – Dan službe telekomunikacija i sto godina službe telekomunikacija u srpskoj vojsci.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, sa članovima kolegijuma, komandanti, načelnici i direktori jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripadnici jedinica veze, prethodni načelnici uprava i sektora za vezu, penzionisani pripadnici roda veze i službe telekomunikacija, predstavnici državnih organa, institucija i preduzeća s kojima Uprava za telekomunikacije i informatiku već decenijama uspešno sarađuje.

Čestitajući pripadnicima službe telekomunikacija Dan službe i vek uspešnog postojanja, a vezistima 10 godina od formiranja Brigade veze, ministar odbrane Zoran Đorđević je, između ostalog, rekao da su neprekidni napori vezista da, još u vreme balkanskih ratova, stvore uslove da svaka naredba komande na vreme stigne do vojnika divljenja vredni.

– Za vreme Velikog i Drugog svetskog rata, za vreme NATO agresije na našu zemlju, uvek ste bili spremni da izvršite zadatke za koje ste se školovali i bili obučavani. Dokazali ste svu svoju hrabrost, sposobnost, ali i odlučnost da odbranite ono što je našem vojniku najsvetije, a to je sloboda naše domovine i njenih građana. U toj borbi mnogi pripadnici roda dali su i svoje živote. Danas vi predstavljate kompaktan i potpuno funkcionalan deo sistema odbrane. Do sada postignuti rezultati nas uveravaju da služba telekomunikacija raspolaže kadrom sposobnim za kvalitetno izvršavanje svih postavljenih zadataka koji će omogućiti uspešno komandovanje i rukovođenje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, rekao je ministar Đorđević, posebno ističući i dostignuti nivo saradnje u oblasti telekomunikacija ostvaren s drugim državnim organima i preduzećima.

Mnogobrojnim gostima obratio se i načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Predrag Simović koji je, kraćim osvrtom na nastanak i razvoj telekomunikacija u srpskoj vojsci, podsetio na najvažnije periode i konstante u njenom sto godina dugom postojanju.

– Danas je služba telekomunikacija sposobna da kvalitetno realizuje komunikacije za potrebe komandovanja i rukovođenja. Svoje misije i zadatke izvršavamo neprekidno, efikasno i pravovremeno, za što je zaslužan celokupan kadar službe i jedinica veze. Naše obaveze i zadatke u sve tri misije izvršavaćemo uz stalna pregnuća u skladu s potrebama i zahtevima naše Vojske i neprekidno sećanje na naše prethodnike i kolege koji nisu žalili živote u izvršavanju odgovornih i složenih zadataka, rekao je general Simović.

U znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu i kvalitetnu saradnju i nesebičan doprinos u oblasti telekomunikacija, služba telekomunikacija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije je povodom Dana službe i 100 godina uspešnog razvoja zaslužnim državnim i privatnim preduzećima dodelila plakete Generalštaba Vojske Srbije i zahvalnice Ministarstva odbrane.

Uz učešće Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, svečana akademija završena je scensko-muzičkim programom „Veza je kao vazduh“.

Povezane vesti