Vojska i danas deblokira puteve i evakuiše građane zavejane u snegu

Subota, 1.2.2014 | Civilno-vojna saradnja

Pripadnici Vojske Srbije od ranog jutra deblokiraju puteve zavejane snegom zbog snažnog vetra i evakuišu ugrožene građane na više mesta u Vojvodini. Vlada Srbije je odlučila da se u evakuaciji putnika sa zavejanih puteva u Vojvodini angažuju sve neophodne snage Vojske, MUP-a, Žandarmerije, Ministarstva saobraćaja i zdravstvene službe.

Pripadnici Vojske Srbije od ranog jutra deblokiraju puteve zavejane snegom zbog snažnog vetra i evakuišu ugrožene građane na više mesta u Vojvodini.

Vlada Srbije je odlučila da se u evakuaciji putnika sa zavejanih puteva u Vojvodini angažuju sve neophodne snage Vojske, MUP-a, Žandarmerije, Ministarstva saobraćaja i zdravstvene službe.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Rodić i ministar saobraćaja Aleksandar Antić bili su tokom dana na licu mesta, u Feketiću kod Subotice. Tamo je na auto-putu u snežnim smetovima satima bila zarobljena kolona od 200 vozila, sa oko 1.000 putnika. Vojni helikopteri evakuisali su najpre decu.

S pripadnicima Vojske Srbije koji evakuišu građane iz snegom zavejanih kolona na auto-putu kod Feketića, do kasnih večernjih sati bio je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Kako navodi brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, do sada su za evakuaciju građana aktivirana dva transportna helikoptera i dve „gazele“, a do kraja dana Vojska je angažovala još jedan transportni helikopter i dve „gazele“.

Prema rečima poručnika dr Vladimira Zeca, komandira Odeljenja za zdravstvenu zaštitu 204. vazduhoplovne brigade, danas je iz smetova na auto-putu kod Bačke Topole evakuisano 75 osoba, na gradski stadion u tom gradu, gde su ih dočekala vozila hitne pomoći. Medicinsko osoblje je konstatovalo uglavnom lakše promrzline kod većine povređenih, osim jedne osamnaestogodišnje devojke, koja je bila u stanju hipotermije srednjeg stepena. Posle ukazane medicinske pomoći, kako navod poručnik Zec, ona je prebačena na batajnički vojni aerodrom, a zatim u Staru Pazovu, gde je hospitlizovana.

Još oko 100 putnika evakuisano je iz snežnih smetova. Pet osoba, koje su prethodnu noć provele u zavejanom vozilu u okolini sela Samoš, pripadnici 204. brigade prevezli su do sela „gazelom“.

Pripadnici Petog bataljona vojne policije pružali su podršku Žandarmeriji u zatvaranju prilaznih saobraćajnica na delu auto-puta Subotica – Novi Sad.

Na petlji kod Bačke Topole, na auto-putu Subotica – Novi Sad, pripadnici Prve brigade su uz pomoć tenka za izvlačenje i inžinjerijske mašine izvukli autobus koji je blokirao put. Tenk za izvlačenje i inžinjerijska mašina i dalje su angažovani za čišćenje puta i izvlačenje vozila.

Pripadnici 333. inžinjerijskog bataljona održavaju prohodnost puta Pančevo–Kačarevo s jednom inžinjerijskom mašinom, dok su dodatne dve mašine angažovane na pravcu Pančevo –  Banatsko Novo Selo, gde je takođe bila zavejana kolona vozila.

General Bandić navodi da je u rano popodne uspešno završen i zadatak u okolini Kovačice.

– S dva poletanja preveženo je pet lica, koja su zbrinuta u okolnom naselju. Danas smo uz medicinsku pomoć poneli i hranu, kako bismo i tako pomogli zavejanima. U stalnoj smo komunikaciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova i ostalim institucijama, koje koordiniraju sve aktivnosti – ističe general Bandić.

Oko 17 časova, helikopter „gazela“ dovezao je sa zavejanog područja na vojni aerodrom „Batajnica“, četvorogodišnje dete, koje je dijabetičar, u pratnji majke. Ono je u stabilnom stanju, potom, prevezeno u Institut za majku i dete.

Broj građana koje su danas pripadnici Vojske Srbije evakuisali iz ugroženih područja iznosi 156. Najveći broj njih ima promrzline prvog i drugog stepena. Jedna devojčica imala je asmatičan napad, koji je saniran u toku vožnje vojnim helikopterom.

Pripadnici Prve brigade izvukli su iz snega nekoliko desetina putničkih vozila i autobusa. Zavejanim putnicima delili su topao čaj, konzerviranu hranu, vreće za spavanje, ćebad, a vozačima koji su ostali bez goriva – benzin i dizel-gorivo.

U akciju raščićšavanja snega uključeni su i pripadnici Centralne logističke baze i Rečne flotile. Na terenu su i dalje ostale ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a i pripadnici Vojske Srbije.

Povezane vesti