Bojevo gađanje „maljutkama“ na „Pasuljanskim livadama“

Četvrtak, 26.7.2018 | Obuka

Pripadnici protivoklopnih jedinica Prve brigade kopnene vojske izvršili su na „Pasuljanskim livadama“ bojevo gađanje protivoklopnim vođenim raketama „maljutka“ i „fagot“ s borbenih vozila pešadije BVP M-80.

Pripadnici protivoklopnih jedinica 17. mehanizovanog i 11. pešadijskog bataljona Prve brigade kopnene vojske izvršili su na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ bojevo gađanje protivoklopnim vođenim raketama maljutka i fagot s borbenih vozila pešadije BVP M-80. Operateri nišandzije na BVP pripremali su se za vatreno krštenje više od dva meseca.

Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima, komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, koji je obišao učesnike gađanja, naglasio je da samo najbolji  operateri, oni koji se dokažu za trenažerom, izlaze na bojevo gađanje.
 
– Gađanje protivoklopnim navođenim raketama s borbenog vozila pešadije jedno je od najsloženijih gađanja u pešadijskim i mehanizovanim jedinicama. Obuka koja prethodi realizaciji gađanja je intenzivna i veoma složena. Oni koji su u toku višemesečne obuke postigli najbolje rezultate imaju priliku da osete šta znači bojevo gađanje i lansiranje maljutke, protivoklopne rakete koja se na cilj navodi ručno. Ovo gađanje izveli su profesionalni vojnici koji su prvi put lansirali bojeve rakete. Postigli su izuzetne rezultate, pogotovo dve dame koje su odlično pogodile metu. Inače, ovo je prvi put u Vojsci Srbije da i žene vojnici lansiraju protivoklopne vođene rakete, istakao je general Petrović.

Komandir protivoklopne raketne čete 11. pešadijskog bataljona major Boban Petrović rekao je da su nišandzije te jedinice posle obuke u matičnoj kasarni u Pančevu proveli petnaest dana u Požarevcu, gde su uvežbavali vođenje rakete na trenažerima, dok su pripadnici 17. mehanizovanog bataljona, prema rečima zamenika komandanta bataljona majora Adama Horvata, više od dva i po meseca intenzivne obuke proveli u kasarni u Bačkoj Topoli.
 
Za rezultate postignute u lansiranju maljutki, kako su rekli, najzaslužniji je zastavnik Rajko Marković, dugogodišnji instruktor operatera na BVP, od koga su učile i razvodnici Darija Opala i Rajka Vladetić, najbolje na gađanju.

Povezane vesti