Načelnik Generalštaba kopnene vojske Grčke u poseti Vojsci Srbije

Četvrtak, 17.11.2016 | Međunarodna saradnja

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović razgovarao je danas u Nišu sa načelnikom Generalštaba Kopnene vojske Republike Grčke general-potpukovnikom Vasiliosom Telidisom.

Tokom sastanka generali Simović i Telidis razgovarali su o dosadašnjoj saradnji dveju Kopnenih vojski, sa osvrtom na zajedničku obuku pripadnika specijalnih jedinica, učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, kao i mogućnostima unapređenja dalje saradnje kroz zajedničko učešće na međunarodnim vežbama. Posebno je bilo reči o trenutnoj bezbednosnoj situaciji i migrantskoj krizi.

U okviru posete Kopnenoj vojsci, delegacija Kopnene vojske Grčke posetila je kasarnu „Mija Stanimirović“ u Nišu, gde su komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Mile Jelić i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković upoznali goste iz Grčke sa zadacima koje ove jedinice izvršavaju, dok su im pripadnici ovih brigada prikazali deo sredstava i obuke. 

U nastavku posete, generali Telidis i Simović položili su vence na srpskom i grčkom vojničkom groblju u Pirotu, koje je jedino grčko vojničko groblje iz Prvog svetskog rata u Srbiji, na kome je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira.

Delegacija oružanih snaga Republike Grčke posetila je i Četvrtu brigadu Kopnene vojske i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije. U bazi „Jug“ kod Bujanovca, komandant brigade brigadni general Zoran Lubura upoznao je goste sa organizacijom i zadacima brigade, dok je komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Bratislav Vukotić predstavio gostima Simulacioni centar. Tokom obilaska Vranja, gosti iz Grčke obišli su i Spomen sobu Četvrte brigade Kopnene vojske u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“.

Tokom trodnevne posete Kopnenoj vojsci, general-potpukovnik Vasilios Telidis je sinoć, prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Kopnene vojske i Dana pešadije u Domu vojske u Nišu, dok će u petak obići Specijalnu brigadu Kopnene vojske u Pančevu. 

Povezane vesti