Predsednik Vučić: Ponosan sam na Vojsku Srbije, na ljude koji uvek služe i štite Srbiju

Ponedeljak, 29.7.2019 | Aktuelnosti
Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, prisustvovao je danas prikazu novih oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS, dobijenih od Ruske Federacije, u kasarni „Mija Stanimirović” u Nišu.

Predsednik Vučić, je nakon prikaza i obilaska sredstava i vojne opreme, istakao je da je veoma ponosan na Vojsku Srbije, na ljude koji uvek služe Srbiji i štite Srbiju.

– Ponosan sam na ovo što smo videli, na ovih 10 vozila BRDM-2MS, modernizovanih, koje smo dobili od Ruske Federacije. Zahvalio bih predsedniku Putinu, ministru odbrane Šojguu i ambasadoru Bocan-Harčenku na donaciji. Ova potpuno modernizovana vozila smo dobili na poklon od Ruske Federacije, dakle nismo mi platili modernizaciju, sve su Rusi platili – naglasio je predsednik Vučić.

Govoreći o značaju dobijenih vozila, predsednik Vučić je istakao da to nama drastično povećava operativno-manevarske sposobnosti, kao i vatrenu moć.

– Ovde je prikazano i šta naša pamet radi. Raketama „grad“, od sedam do 10 puta se ubrzava izletanje raketa iz „Oganj“ sistema. To znači da možete brzo da ispalite, strahovito moćno punjenje i da se brzo sklonite i pobegnete neprijateljskoj artiljeriji. To je od velikog značaja za našu zemlju. „Prva petoletka“ to proizvodi i ima još mnogo toga da napravi do kraja ove i sledeće godine. Još jednom bih zahvalio našim ruskim prijateljima, mi očekujemo još nešto od donacija da stigne iz Ruske Federacije, kao i još nešto što smo naručili i platili, kao što su helikopteri „leteći tenkovi“ kako bi ih mnogi nazvali, pre svega Mi-35, ali dobićemo mi i Mi-17, možda najbolji transportni helikopter. Mi ćemo ih po potrebi naoružati, a oni se koriste za prevoz jedinica, intervenciju tamo gde je neophodno hitno reagovanje. Mi smo kupili potpuno dva nova Mi-17 prošle godine, a za nas je Mi-35 posebna atrakcija, verujem i za sve ljude u Srbiji.Ta četiri helikoptera imaju ogromnu vatrenu moć – istakao je predsednik Vučić.

Ambasador Bocan-Harčenko zahvalio je predsedniku Vučiću za spremnost za razvoj sveobuhvatnih rusko-srpskih odnosa.

– Ponosan sam što sam danas ovde, na događaju koji svedoči o razvoju naših odnosa i razvoju odnosa u vojno-tehničkoj oblasti. Ova vozila su poklon, a mi imamo u planu i nastavak pomoći Rusije za Republiku Srbiju i planove razvoja vojno-tehničke saradnje. Naglasio bih da i Rusija i Srbija imaju interes za razvoj saradnje u ovoj sferi koja obuhvata i tehničku i vojno-političku pa i političku dimenziju, i mi razumemo da su modernizacija, opremanje i jačanje vojske neotuđiv deo zaštite suvereniteta svake zemlje, u ovom slučaju Srbije, i Rusija je spremna da pomogne. Predsednik Putin smatra da je jačanje vojske od velikog značaja za suverenitet zemlje. Želim da naglasim da će ova saradnja pomoći i jačanju odbrambene sposobnosti Srbije, a uz to i jačanju bezbednosti u regionu – naglasio je ambasador Ruske Federacije u Beogradu.

Prema rečima zamenika komandanta Kopnene vojske brigadnog generala Vladete Baltića, koji je komandovao današnjim prikazom, opremanjem jedinica Kopnene vojske savremenim oklopno-izviđačkim vozilima BRDM-2MS značajno se unapređuju sposobnosti izviđačkih jedinica za prikupljanje podataka o neprijatelju, prostoru i vremenu na pravcima upotrebe posebno ako se ima u vidu da su opremljeni savremenim opto-elektronskim sredstvima. Osim sredstava za prikupljanje podataka, ovim vozilima unapređene su manevarske sposobnosti podignut stepen balističke zaštite i povećana je vatrena moć, pa mogu uspešno da prate oklopne jedinice na bojištu što je sa dosadašnjim sredstvima bilo otežano.

Govoreći o karakteristikama vozila BRDM-2MS, uz osvrt na uporedne karakteristike tog i prethodnog modela, načelnik Odeljenja za planiranje i razvoj u Komandi Kopnene vojske pukovnik Vladan D. Milosavljević naglasio je da, iako na prvi pogled deluju kao slična sredstva, suštinske razlike su ogromne. On je dodao da je na vozilu BRDM izvršena dodatna balistička zaštita, na nivou 3A, ugrađen je dizel motor od 150 konjskih snaga, pa je dobijen duplo veći radijus kretanja, a sam sistem upravljanja vatrom je potpuno nov i postoje dve nišansko-osmatračkes sprave i zbog žirostabilisanosti vozila, iz njega može da se gađa iz pokreta.

Deset oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS, predstavljenih danas u Nišu, u skladu sa vojnotehničkim sporazumom, dogovorenim između predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u Srbiju je stiglo u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema.

Oklopno-izviđačko vizilo BRDM-2MS namenjeno je za izviđanje u svim uslovima na kopnu i na vodi. Kupola sa naoružanjem je žirostabilisana i omogućava gađanje i iz pokreta. Oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm. Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 m. Na podu vozila postavljen je protivminski tepih, čime je poboljšana protivminska zaštita.

Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT čija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min.

Sistem za upravljanje vatrom omugućava stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog  otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.

Na vozilo je ugrađena jedna trokanalna panoramska stabilisana sprava komandira, koja omogućuje detekciju cilja do 5 km danju i do 3.5 km noću, a raspoznavanje cilja po danu do 2.7 km i noću do 1.5 km. Pored nje, ugrađena je i sprava nišandzije, koja je spregnuta sa mitraljezima KPVT 14,5 mm i PKT 7,62 mm. Osim toga, vozilo poseduje i 6 televizijskih kamera, koje članovima posade omogućuju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku. Slika se prikazuje u crno-beloj boji na 4 multi-funkcionalna panela.

Posada broji pet članova, a to su komandir, vozač, nišandzija i dva izviđača. Savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni, a bočni 25 stepeni. Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/h a po zemljanim putevima 40 do 50 km/h. Radijus kretanja iznosi 1500 km.

U niškoj kasarni „Mija Stanimirović”, danas je prikazan i deo novih sredstava i opreme jedinica Kopnene vojske i Specijalne brigade, kao i deo sredstava iz razvoja srpske namenske indsutrije.

Osim statičkog dela, prikazan je i praktičan rad tenkovske čete na maršu, artiljerijska baterija u toku posedanja elemenata borbenog rasporeda i marševska kolona oklopno-izviđačke čete na oklopno-izviđačkim vozilima BRDM 2MS.

Povezane vesti