Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju na Kipru

Petak, 10.3.2017 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je danas svečanom ispraćaju kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP).

Svečanosti su prisustvovali i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak sa saradnicima, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih vlasti, crkve, članovi porodica, prijatelji i rodbina pripadnika kontingenta.

General Diković je poručio da se u Vojsci Srbije posvećuje izuzetno mnogo pažnje organizaciji zadataka iz učešća u misijama mira širom sveta. On je odao priznanje pripadnicima dvanaeste rotacije koja odlazi na Kipar, jer su prema oceni pripremljenosti bili najbolja grupa do sada.

– To govori da ste u vašu pripremu ugradili sve dosadašnje iskustvo iz misije na Kipru, da ste krajnje ozbiljno shvatili taj zadatak i da spremni idete na izvršenje zadatka. Privilegija je danas biti izabran za misiju na Kipru, privilegija je inače biti pripadnik 98. vazduhoplovne brigade i čast je pripadati Vojsci Srbije, rekao je general Diković.

On je dodao da je naša vojska – vojska mira, da je „u funkciji izgradnje jačanja mira u regionu, da ne predstavlja opasnost nikome, ne zato što je slaba, nego zato što sledi politiku mira Srbije“. 

– Naša vojska budno prati sve što se dešava na ovim prostorima, dnevno procenjujemo ono što može ugroziti bezbednost građana Srbije i tako pripremamo našu vojsku za svaki odgovor. Ona je na to spremna, a to nam je pokazala i provera snaga za hitno i brzo reagovanje koje smo nedavno izvršili. Tu se moglo videti da Srbija ima vrlo dobru vojsku – obučenu, osposobljenu i spremnu da štiti interese građana Srbije, istakao je načelnik Generalštaba.
    
Zastavu Republike Srbije general Diković predao je komandiru streljačkog voda kapetanu Bojanu Pljevaljčiću. 

Pripadnici streljačkog voda 98. vazduhoplovne brigade, njih 37, odlaze u misiju očuvanja mira na Kipru na šest meseci.

Povezane vesti