Otvoren naučni skup „Srbija i strategijska raskršća“

Petak, 30.9.2016 | Aktuelnosti

Naučni skup „Srbija i strategijska raskršća“, čiji je cilj sagledavanje i procena dugoročnih strategijskih trendova i pojava na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, počeo je danas u Topčideru.

U Domu Garde na Topčideru danas je započeo naučni skup „Srbija i strategijska raskršća“ u organizaciji Škole nacionalne odbrane i Instituta za strategijska istraživanja, čiji je cilj sagledavanje i procena dugoročnih strategijskih trendova i pojava na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Stručnom skupu su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, državnih institucija i akademske zajednice naše zemlje.

Otvarajući naučni skup, ministar Đorđević je istakao da je ovo okupljanje izuzetna prilika da naučna i stručna javnost iznese rezultate istraživanja i svoje poglede o brojnim temama i značajnim izazovima sa kojima se danas suočava savremeni svet, a koji imaju značajan uticaj na Republiku Srbiju stavljajući je na ozbiljna iskušenja.
 
– Traženje adekvatnih i efektnih odgovora na sve kompleksnije izazove savremenog sveta, opredeljenost za mir, saradnju i zajedničko delovanje usmereno ka zaštiti univerzalnih vrednosti i na njima utemeljenih globalnih interesa, predstavlja osnovu odgovornog delovanja savremenih država – naglasio je ministar odbrane dodajući da je naša zemlja trajno opredeljena za unapređenje vrednosti demokratije, ekonomske i društvene stabilnosti i bezbednosti, kao i da pruža značajan doprinos unapređenju regionalne i globalne bezbednosti. 

Govoreći o značaju današnjeg naučnog skupa, on je konstatovao da on treba da ponudi odgovore na značajna pitanja strategijske i geopolitičke realnosti Republike Srbije, a naučna zasnovanost zaključaka sa ovog skupa će izvesno dati doprinos pouzdanijem procesu donošenja odluka u sistemu odbrane.   

Prema rečima direktorke Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanke Šaranović, skup je prilika da kompetentni stručnjaci iz pomenutih oblasti iznesu svoje poglede na brojne i kompleksne izazove sa kojima se suočava svet na početku 21. veka, a koji svojom protivurečnom dinamikom ispoljavaju značajan uticaj na Srbiju ugrožavajući mogućnost pune zaštite i dalje afirmacije njenih nacionalnih vrednosti i interesa.

Kako je istakao načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan, naučni skup je koncipiran u pet tematskih poglavlja, a svi radovi su objavljeni u zborniku radova „ISIKS 2016“, koji jasno i celovito daju pregled bezbednosnih rizika i pretnji i drugih aktuelnih bezbednosnih problema, kao i njihovu refleksiju i uticaj na nacionalnu bezbednost.

Povezane vesti