Nove smene u mirovnim operacijama u Somaliji i na Kipru

Četvrtak, 31.5.2018 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas sa pripadnicima naše vojske koji u junu odlaze na dužnosti u mirovnim operacijama na Kipru i u Somaliji.

U sastav Mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP), na dužnost obaveštajnog oficira za vezu u komandi misije u Nikoziji, na godinu dana odlazi kapetan Duško Adamović iz Rečne flotile.

Učešće u ovoj misiji Vojska Srbije je započela 21. oktobra 2010. godine, kada su na Kipar upućeni štabni oficir i odeljenje od šest lica. Na Kipru su trenutno angažovani naši štabni oficiri, vojni posmatrači, članovi patrole i pripadnici pešadijskog voda, ukupno 45 pripadnika. Do sada je u misiji UN na Kipru angažovano 635 pripadnika Vojske Srbije.

Na štabne dužnosti u Operativnoj komandi Vojne operacije pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji — Atalanta odlaze potpukovnik Predrag Marković iz Uprave za obuku i doktrinu (J-7), kapetan Danilo Nušić iz Komande za obuku i zastavnik prve klase Đorđe Miloradović iz Uprave za operativno-planske poslove. Oni će u Operativnoj komandi u Nortvudu kod Londona biti angažovani do juna sledeće godine.

Vojska Srbije je u ovoj operaciji angažovana od 22. oktobra 2011. godine, kada su dva naša oficira upućena na brod francuske mornarice. Trenutno se u Atalantinalazi šest pripadnika VS — četiri oficira i jedan podoficir u Operativnoj komandi u Nortvudu i štabni oficir u komandi snaga na italijanskom brodu Karlo Margotini u Indijskom okeanu. Do sada je u operaciji Atalanta angažovano 95 pripadnika Vojske Srbije.

Prijemu mirovnjaka Vojske Srbije u Generalštabu VS prisustvovali su vršilac dužnosti zamenika komandanta Združene operativne komande pukovnik Željko Tramošljika i zamenik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Povezane vesti