Obeležen Dan Garde

Petak, 5.5.2017 | Kultura i tradicija

U prisustvu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića danas je, u kasarni „Dedinje“ u Beogradu, održana svečanost povodom Dana Garde i dodele odlikovanja jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Svečanost povodom Dana Garde i dodele odlikovanja jedinicama i ustanovama Vojske Srbije održana je danas u kasarni „Dedinje“ u Beogradu.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici verskih zajednica, ustanova i organizacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ostale brojne zvanice.

Čestitajući praznik elitnoj jedinici Vojske Srbije, predsednik Nikolić je poručio da je „Garda jedinica vojničke časti i vojničkih vrlina koja postoji gotovo koliko i moderna srpska država“.

- Velikim žrtvama i hrabrošću izboreno pravo srpskih ustanika na oružje, oličeno je u prvoj četi Garde formiranoj u Požarevcu, davne 1830. godine. Garda i danas uspešno i visoko profesionalno izvršava postavljene zadatke u okviru sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se uvek na svoje časno nasleđe i ponosno čuvajući svoju zemlju. Vaš strojev korak na paradama u Beogradu, Moskvi i Pekingu, dostojanstveno stupanje i razvijena zastava Srbije u rukama gardiste, ispunila je ponosom sve naše građane, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, kao ogledalo časti, vojničke veštine i besprekorne spremnosti Vojske Srbije, sa izvanrednim gardijskim umećem, pripadnici Garde su prva slika naše zemlje sa kojom se susreću gosti Srbije – državni zvaničnici iz celog sveta.

- Ponosan sam što sam svoj mandat predsednika Srbije obavljao okružen plavim gardijskim uniformama. Uveren sam da ćete, kao pripadnici jedinice koja je u svojoj časnoj istoriji šest puta odlikovana ordenom, nastaviti i u narednom periodu da odgovorno i savesno izvršavate sve svoje zadatke. Nastavite i dalje da čuvate čast i ugled Republike Srbije i mir i bezbednost njenih građana, poručio je Nikolić.

Osim defilea jedinica Garde i dela jedinica Vojske Srbije, i predstavljanja Reprezentativnog orkestra Garde, na današnjoj svečanosti uručena su i odlikovanja jedinicama i ustanovama Vojske Srbije. Predsednik Nikolić uručio je odlikovanja Prvoj brigadi KoV, Drugoj brigadi KoV, Trećoj brigadi KoV, Četvrtoj brigadi KoV, Mešovitoj artiljerijskoj brigadi, 126. brigadi VOJIN, Rečnoj flotili, Centru za primenjenu matematiku i elektroniku, Tehničko-remontnom zavodu „Čačak“ i Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“.

Posle svečanog defilea, komandant Garde general-major Milomir Todorović uručio je predsedniku Nikoliću foto-album s fotografijama zabeleženim tokom njegovih poseta elitnoj jedinici Vojske Srbije, a ministru odbrane i načelniku Generalštaba general Todorović uručio je statue knjaza Miloša Obrenovića.  

Povezane vesti