Desetar Uroš Ždero dobitnik specijalne plakete za najplemenitiji podvig godine

Ponedeljak, 10.2.2020 | Aktuelnosti
U Skupštini grada Beograda svečano su uručene plakete za najplemenitiji podvig godine, koje 57. put zaredom dodeljuju „Večernje novosti“, pojedinicima i organizacijama koji su svojim herojskim, humanim i nesebičnim delima obeležili godinu za nama.

Na svečanosti kojoj je, uz ostale visoke zvanice, prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa saradnicima, saopšteno je da je žiri kojim je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio da Specijalna srebrna plaketa ode u ruke desetara Vojske Srbije Uroša Ždera.

U obrazloženju odluke se navodi da je Ždero, vozač saniteta u Prvoj brigadi kopnene Vojske, to laskavo priznanje zaslužio jer je 2. septembra prošle godine — na auto-putu nedaleko od Starog Žednika, nakon teške saobraćajne nesreće, kada je automobil podleteo pod prikolicu i tom prilikom su poginula tri turska državljanina — spasao sedmogodišneg dečaka s unutrašnjim krvarenjem, koga je hitno, odlažući redovni zadatak, prevezao u subotičku bolnicu.

Zlatnu paketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobio je 26-godišnji Nikola Subašić, koji je spasao život najboljem prijatelju, kada je odlučio da mu donira deo jetre i bubreg. Laskavo priznanje za najplemenitiji kolektivni podvig dodeljena je „verujućem narodu i kliru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“ , zbog, kako se navodi, „slika koje se pamte i koje su svedočanstvo vere i istrajnosti na odbrani svetinja“.

Zlatna plaketa dodeljena je i za najplemenitiji dečiji podvig Anastasiji Vujić, kao i za najplemenitiji podvig koji se nagrađuje posthumno — Darku Vujoševiću, koji je preminuo pomažući porodici da se spase tokom nevremena na Skadarskom jezeru.

Osim pripadnika Vojske Srbije, Srebrnom plaketom nagrađeno je još devet pojedinaca i grupa humanih ljiudi, koji su se naročito istakli velikodušnošću u godini za nama.

Pozdravljajući prisutne na današnjoj svečanosti, uz čestitke herojima, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Milorad Vučelić istakao je da su to samo oni čiji su podvizi zabeleženi.

— Mnogo ih je više van našeg vidokruga, i oni, iz glave, srca i duše, svedoče o pravom licu našeg naroda, koga krase dobrota, vera, osećaj dužnosti, kao i čojstvo i junaštvo — rekao je Vučelić.

Predsednik Žirija, akademik Matija Bećković istakao je da su podvizi uvek novi, jedinstveni i neponovljivi.

— Pismo kaže da će desetoro pravednika spasiti svet, a ovde ih je više danas, onih koji nisu imali računicu, niti su očekivali slavu ni priznanje. Imali su savest a to je drugo ime za Boga, rekao je Bećković, čestitajući „podvižnicima“, i  posebno se osvrnuo na priznanje vernicima i kliru mitropolije Crnogorsko-primorske, uručeno mitropolitu Amfilohiju — odajući priznanje onima koji su „ustali da gandijevski brane svetinje, bez glasa i bez povika“.

Desetar Vojske Srbije Uroš Ždero rekao je da je ponosan što je u društvu najhumanijih ljudi u Srbiji, te da ni danas ne bi ni trenutka imao dilemu da li treba pomoći čoveku u nevolji.

— Ne samo ja, već, siguran sam, sve moje kolege, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uvek će priteći u pomoć ljudima u nevolji, jer to je najsvetija dužnost — rekao je desetar Ždero, kome su prve čestitale supruga Cveta i ćerkice Nina i Nevena.  

Pripadnici Vojske Srbije u godini za nama, kao i mnogo puta ranije, više puta su iskazali humanost pomažući građanima u najtežim situacijama, neretko rizikujući svoje živote, i tako dokazali da Srbija uvek može da računa na svoju vojsku.

Povezane vesti