Predstavnici oslobodilačkih udruženja iz Kraljeva posetili spomen sobu u Nišu

Ponedeljak, 11.12.2017 | Civilno-vojna saradnja

Porodice palih boraca 252. oklopne brigade Vojske Jugoslavije i predstavnici boračkih udruženja iz Kraljeva obišli su danas spomen sobu u Komandi Kopnene vojske u Nišu.

Porodice palih boraca 252. oklopne brigade, predstavnici Udruženja porodica palih boraca ratova od 1990 do 1999. godine, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Udruženja učesnika ratova 1991-1999. godine iz Kraljeva, obišli su danas spomen sobu u Komandi Kopnene vojske u Nišu. Goste iz Kraljeva primio je komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, sa načelnikom štaba pukovnikom Vladetom Baltićem, ranije oficirom 252. oklopne brigade.

U spomen sobi se nalaze imena građana Niša, vojnika i policajaca, poginulih u srpsko-turskim i balkanskim ratovima, u Prvom i Drugom svetskom ratu, oružanim sukobima u bivšoj SFRJ i na Kosovu i Metohiji 1998. godine, kao i imena poginulih u NATO  agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti.

Pored imena, u spomen sobi su i fotografije junaka sa Košara i Paštrika imena svih pripadnika JNA i Vojske Jugoslavije stradalih u bivšoj SFRJ i tokom NATO agresije.

Izgradnjom spomen sobe u vojnoj kapeli Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija u zgradi komande u kojoj radi,  sadašnja generacija oficira Komande Kopnene vojske u Nišu, odužila se poginulima i njihovim porodicama. Spomen soba i budući Muzej Komande Kopnene vojske, urađeni su po projektu inicijatora ovog značajnog poduhvata za Srbiju, Vojsku Srbije i Grad Niš, komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića.

Pomen poginulima iz garnizona Kraljevo, u prisustvu Udruženja ratnika 1999. godine i Niša, služio je vojni sveštenik, kapetan Đorđe Dimić.  

Povezane vesti