Odlikovanja najzaslužnijim u borbi protiv koronavirusa

Sreda, 11.11.2020 | Aktuelnosti
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas, na dan državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu, za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid 19, zaslužne pojedince i institucije koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju te zarazne bolesti.

Među odlikovanima je 18 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su se istakli na sprovođenju mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19 i pomoći civilnom stanovništvu.
 
Današnjoj svečanosti je, osim predsednika Srbije, prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a u skladu sa merama Vlade Srbije i preporukama Kriznog štaba odlikovanja će zaslužnima biti uručena kada se za to stvore povoljniji epidemiološki uslovi.
 
Čestitajući današnji praznik svim građanima Srbije, predsednik Vučić rekao je da na današnji dan obeležavamo vreme srpske tragedije, ali i vreme veličanstvenih pobeda.
 
— Danas je trenutak da zahvalimo onima koji su dali sve što su imali, dali svoje živote za našu otadzbinu, ali i onima koji danas rade sve što mogu da sačuvaju živote našim građanima. Po jednoj definiciji čast je obveznica neprocenjiva, ogromna. To je dug koje društvo priznaje pojedincu, ali i dug koji pojedinac oseća prema društvu — istakao je predsednik Srbije i dodao da je Ukazom pokušao da bar delimično zahvali ljudima koji su ogromnu energiju uložili i koji su se borili sve vreme nehajući za svoje zdravlje.

Predsednik Vučić poručio je da je pred odlikovanima još mnogo posla, ali i problema i izjavio da je odlikovanje velika čast zato „što ga daje naša država”.
 
— Čestitam svim laureatima. Zahvaljujući vama sačuvali smo mnogo života. Ovo vam je još jedna obaveza da još odgovornije, još napornije, snažnije i uspešnije radite i gradite budućnost naše Srbije — rekao je predsednik Vučić.
 
Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane general-major dr Uglješa Jovičić i komandant kovid bolnice Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ pukovnik dr Ivo Udovičić.
 
Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena odlikovani su zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević i komandant privremenih kovid bolnica „Beogradski sajam“ i „Beogradska arena“ pukovnik Radivoje Anđelković, dok je Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena dobio upravnik Vojne bolnice Novi Sad pukovnik dr Dragan Koruga.

Srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ odlikovani su potpukovnik Branislav Krnjajić, angažovan na sprovođenju mera obezbeđenja graničnih prelaza, migrantskih centara i prihvata naših državljana pristiglih iz inostranstva, i kapetan Toma Zorzić, angažovan tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije na sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid 19.
 
Srebrnu medalju za zasluge dobili su načelnik Instituta za epidemiologiju VMA pukovnik Srđan Lazić, načelnik odeljenja u Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik Petar Ćurčić, upravnik Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ potpukovnik Milan Mladenović, načelnik Centra za hitnu pomoć VMA potpukovnik Milan Jovanović, potpukovnik Negovan Ivanković, angažovan tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije na sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid 19, načelnik Servisa za održavanje VMA zastavnik prve klase Momčilo Marić, zatim zastavnik Miroslav Ljiljak, angažovan na sprovođenju mera obezbeđenja Doma učenika srednjih škola „Patrijarh Pavle” i privremene kovid bolnice VMC „Karaburma“, zastavnik Goran Petrović, angažovan na sprovođenju mera obezbeđenja Kliničkog centra Kragujevac, zastavnik Jovica Deljanin, angažovan na organizaciji sprovođenja mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19 i glavna medicinska sestra u VMC „Karaburma“ vojni službenik Daliborka Radišić. 
 
Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovan je komandant privremene kovid bolnice Hala „Čair“ u Nišu potpukovnik Zoran Smiljković.
 
Današnju svečanost upotpunio je deo Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i dirigentkinja i solistkinja Katarina Božić, koji su izveli himnu Republike Srbije i kompoziciju „Ovo je Srbija“.

Povezane vesti