Dezangažovanje 10. kontingenta Vojske Srbije iz misije MINUSCA

Utorak, 16.3.2021 | Multinacionalne operacije
Kontingent Vojske Srbije koji je prethodnih godinu dana bio angažovan u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) dezangažovan je juče nakon povratka u Republiku Srbiju. 

Pripadnike kontingenta, desetog po redu koji Vojska Srbije angažuje u mirovnoj operaciji MINUSCA, juče su na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dočekali predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije i poželeli im dobrodošlicu nakon uspešnog učešća u misiji.

Glavninu kontingenta Vojske Srbije u mirovnoj operaciji MINUSCA čini vojna bolnica nivoa 2+ koja je zadužena za zdravstvenu zaštitu osoblja Ujedinjenih nacija u misiji. Angažovanje ovog kontingenta obeležila je složena politička situacija i pandemija kovida 19, zbog čega je bio obustavljen avionski saobraćaj i tako umnogome otežano snabdevanje bolnice.

Mirovna operacija MINUSCA uspostavljena je rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 10. aprila 2014. Iste godine Vojska Srbije je uputila prvi kontingent u ovu misiju, sa medicinskim i nemedicinskim osobljem za vojnu bolnicu nivoa 2 u prestonici, Bangiju. Od januara 2020. srpska vojna bolnica prelazi na nivo 2+ i postaje potpuno autonomna i samoodrživa, što znači da od tada svu opremu i osoblje obezbeđuje Republika Srbija.

Povezane vesti