Proslavljen Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva

Petak, 28.9.2018 | Kultura i tradicija

U susret 30. septembru – Danu artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva danas je u Komandi i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO danas je proslavljen proslavljen ovog roda Vojske Srbije.

Centralnoj proslavi u beogradskoj kasarni „Banjica“ prisustvovao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković. 

Obraćajući se svečanom stroju pripadnika 250. raketne brigade za PVD, general Žarković je podsetio na najvažnije trenutke u istoriji ovog roda Vojske Srbije ukazujući na značaj protivvazduhoplovne odbrane u uslovima savremenog rata i naglašavajući kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije kao osnovni zadatak kako 250. raketne brigade tako i celog Ratnog vazduholovstva i PVO.

Nakon svečanog defilea i uručenja nagrada onima koji su u prethodnom periodu postigli najbolje rezultate u radu upriličen je prikaz sredstava raketne tehnike i položeni su venci na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 250. raketne brigade.

Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva proslavlja se 30. septembra u znak sećanja na taj dan 1915. godine kada je redov Rodoje Ljutovac, pripadnik artiljerijskog puka „Tanasko Rajić“, modifikovanim topom oborio neprijateljski aeroplan iznad Kragujevca što predstavlja prvo obaranje vazduhoplova iznad Srbije.

Povezane vesti