Postignuta autonomnost srpske vojne bolnice u Africi

Utorak, 11.2.2020 | Multinacionalne operacije
Srpska vojna bolnica nivoa 2+ u misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici dostigla je punu autonomnost i samoodrživost, što znači da sada svu opremu i medicinsko osoblje u bolnici obezbeđuje Republika Srbija.

Bolnica je sa radom započela u decembru 2014. godine, tako što su Ujedinjene nacije obezbedile medicinsku opremu i uslove za rad, a Republika Srbija — medicinsko osoblje. Naša država je preuzela obavezu da vojna bolnica postane samoodrživa, što je u praksi značilo da Srbija u zonu operacije, u grad Bangi, gde je smeštena bolnica, dopremi i stavi u funkciju svu neophodnu opremu.

Transport opreme za bolnicu realizovan je kopnenim, pomorskim i vazdušnim putem, a prihvat sredstava i instalaciju opreme izvršio je za ovu priliku oformljen tim Generalštaba Vojske Srbije koji je privremeno upućen u CAR.

Nakon instaliranja opreme, verifikacioni tim Ujedinjenih nacija je izvršio inspekciju srpske vojne bolnice i ustanovio da zadovoljava sve standarde Ujedinjenih nacija. Time je vojna bolnica u CAR postala prvi u potupnosti nezavisan i samoodrživ kontingent Vojske Srbije u misijama UN.

Srpska vojna bolnica u misiji UN u CAR, u čijem sastavu je 72 pripadnika Vojske Srbije, obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite, hitnu reanimaciju/stabilizaciju, hitne hirurške intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih do sledećeg nivoa medicinske zaštite.

Povezane vesti