Otvoreni dan u Prvoj brigadi

Utorak, 11.4.2017 | Civilno-vojna saradnja

Ovogodišnju tradicionalnu akciju „Otvoreni dan“ Prva brigada kopnene vojske organizovala je danas u kasarni „Boško Palkovljević-Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

Oko hiljadu đaka, uglavnom osnovaca, ali i predškolaca i srednjoškolaca i njihovih nastavnika, i građana Sremske Mitrovice, iskoristilo je ugodno prolećno pre podne da se kroz višečasovno druženje sa pripadnicima brigade, kroz organizovanih 16 radnih tačaka, upozna prvenstveno sa naoružanjem i opremom tenkista, artiljeraca, izviđača, vojnih policajaca, pešadinaca, sanitetlija i vatrogasaca.

Među prvima kroz otvorenu kasarnsku kapiju pohrlili su najmlađi, šestogodišnjaci iz vrtića „Đurđevak“ Predškolske ustanove „Pčelica“ sa svojom vaspitačicom Gordanom Stanivuković, iskoristivši pri tome priliku da se i prvi provozaju borbenim vozilom pešadije  M80 kojim je upravljao iskusan vozač desetar Aleksandar Pečenica. Njemu je, u znak zahvalnosti, šestogodišnjak Dimitrije Ivanović uručio i skroman poklon.

Nema toga što mališane, ali i one odrasle nije zainteresovalo. Od tenkova M84, amfibijskog BTR-a, tenka za izvlačenje, samohodnog višecevnog bacača raketa, do savremene specijalne opreme izviđača i vojnih policajaca. I dva čuvarska psa, belgijski ovčar i šarplaninac ponosno su i stoički izdržali brojne izlive mladalačke nežnosti.

Ipak najveću atrakciju danas održanog „Otvorenog dana“ priredili su tenkisti predstavljajući segmente vežbe tenkovskog voda u kojima su, na skraćenom odstojanju uz zaglušujuću buku moćnih mašina i neizbežnu prolećnu prašinu, efektno prikazali elemente marša, prelska preko lansirnog mosta, uzvišenja, i rad na liniji razvoja uz otvaranje vatre manevarskom municijom. Ovu aktivnost svi posmatrači odreda nagradili su burnim aplauzom.

Izuzetan hepening mališanima su priredili i pripadnici vatrogasne ekipe praveći ogromno jezero od pene.

Uz sve prikazano nije se zaboravilo ni na humani aspekt akcije. Tako je, u improvizovanoj ambulanti pod vojničkim šatorom, ekipa Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice iz Sremske Mitrovice koju je vodila dr Danica Kovar Guša, od dobrovoljaca prikupila 22 jedinice dragocene tečnosti.

Po rečima organizatora ovogodišnju akciju „Otvoreni dan“ organizovanu po deseti put u Prvoj brigadi, i sedmi put u Sremskoj Mitrovici svesrdno je podržao Grad Sremska Mitrovica na čelu sa Tomislavom Jankovićem predsednikom Skupštine grada i Gradska uprava za školstvo koja je organizovala dolazak đaka u velikom broju, dok je grad za sve njih, i ostale građane obezbedio besplatno autobusko prevoženje.

„Otvoreni dan“ organizovan u sremskomitrovačkoj kasarni obišao je i komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović sa saradnicima. 

Povezane vesti