ZAJEDNIČKA VEŽBA SPECIJALNIH JEDINICA SRBIJE I TURSKE

Petak, 10.10.2008 | Obuka

Na poligonu “Međa” danas je održana zajednička vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i OS Turske na temu Dejstvo protivterorističkih timova u urbanoj sredini.

Danas je na poligonu “Međa” održana zajednička vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i OS Turske na temu: “Dejstvo protivterorističkih timova u urbanoj sredini”.

Vežbi su prisustvovali komandant Kopnene vojske VS general-potpukovnik Mladen Ćirković, komandant specijalnih jedinica OS Turske general-potpukovnik Servet Juruk, zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Aleksandar Živković, komandant specijalne brigade VS brigadni general Ilija Todorov, ambasador Republike Turske Ahmed Umar, izaslanik odbrane Republike Turske Jusel Keleš i drugi gosti.

U okviru prikaza osposobljenosti pripadnici bataljona za protivteroristička dejstva Specijalne brigade VS i bataljona službe traganja i spasavanja iz OS Turske gađali su pokretne i nepokretne ciljeve automatima tipa Hekler i Koh, pištoljima CZ-99, sačmaricama tipa Bineli i snajperskim puškama 7,62 mm i preciznim pogocima dokazali visok nivo vatrene osposobljenosti. Na vežbi je izveden i prikaz upotrebe službenih pasa u otkrivanju minsko-eksplozivnih sredstava, pronalaženju različitih vrsta narkotika i napadu na teroriste. Na taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem “Dejstvo protivterorističkih timova u urbanoj sredini” srpski i turski specijalci prikazali su rad i postupke u borbi protiv terorista i rešavanju složene talačke situacije.

Na kraju vežbe komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Mladen Ćirković naglasio je da su pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i OS Turske na delu demonstrirali deo osposobljenosti za realizaciju zadataka u okviru protivterorističke borbe. “Uputili smo jasnu poruku - rekao je general Ćirković - da su specijalne jedinice dveju zemalja spremne za izvršavanje namenskih zadataka i da imaju velike mogućnosti za zajedničko delovanje u okviru bezbednosnih i vojnih integracija”. Obraćajući se pripadnicima specijalnih snaga na poligonu “Međa” komandant specijalnih jedinica OS Turske general-potpukovnik Servet Juruk je izrazio zadovoljstvo zbog svega što su prikazali i istakao: ”Jasno je da ste na vežbi koristili jedan jezik, a to je jezik specijalnih jedinica”.

Vežba i prikaz osposobljenosti na poligonu “Međa” predstavljaju završnu aktivnost šestodnevne zajedničke obuke pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije i turskih oružanih snaga. O sadržajnosti obuke govori i podatak da je izvedeno čak osam taktičkih vežbi i 63 gađanja.

Povezane vesti