Centralna svečanost povodom Dana službe telekomunikacija i Brigade veze

Utorak, 20.9.2016 | Kultura i tradicija

U kasarni „Banjica“ danas je svečano obeležen 20. septembar – Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze.

U kasarni „Banjica“ danas je svečano obeležen 20. septembar — Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze.



Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Simić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić sa saradnicima, komandanti jedinica službe telekomunikacija, nekadašnji načelnici Uprave za telekomunikacije i informatiku i komandanti Brigade veze, penzionisani pripadnici jedinica veze, predstavnici državnih i privatnih preduzeća s kojima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sarađuju u oblasti telekomunikacija i drugi gosti i prijatelji.

Povodom značajnih jubileja 100 godina službe telekomunikacija i 10 godina od formiranja Brigade veze, za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, predsednik Republike Tomislav Nikolić odlikovao je Brigadu veze Ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti Trećeg stepena.

Komandantu brigade pukovniku Ljubiši Đoloviću odlikovanje je uručio izaslanik predsednika Republike Milorad Simić, koji je istakao značaj službe telekomunikacija za donošenje odluka, posebno u ratovima koji nas, tokom poslednjih sto godina nisu mimoilazili.

— U svojoj istoriji rod veze delio je sudbinu naše vojske, a od kvaliteta njenog funkcionisanja u mnogome su zavisili i ukupni uspesi naše vojske. Posebnu efikasnost u funkcionisanju veza pripadnici tog roda ostvarili su za vreme agresije NATO pakta na našu zemlju, kada su ispoljili izuzetnu hrabrost, odlučnost i umeće. I pored velikog razaranja infrastrukture veza je sve vreme funkcionisala, što je bilo od izuzetnog značaja za uspešno komandovanje — istakao je gospodin Simić.

Ističući da služba telekomunikacija uspeva da održi korak sa savremenim svetskim kretanjima i da vojnom komandovanju i rukovođenju obezbedi potrebne komunikacione servise, Simić je naglasio da će Srbija i dalje, u skladu sa svojim mogućnostima, nastojati da se vojska modernizuje, a služba telekomunikacija u Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Srbije jača.

– Uveren sam da će visoko odlikovanje predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije kojim je odlikovao Brigadu veze, svim njenim pripadnicima predstavljati podstrek za još bolji rad — rekao je izaslanik predsednika Republike Milorad Simić.

Obraćajući se pripadnicima službe telekomunikacija i Brigade veze, postrojenim u svečanom stroju, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku brigadni general Predrag Simović se osvrnuo i na najbitnije periode u razvoju telekomunikacija u srpskoj vojsci. Ističući da su pripadnici roda veze od formiranja do danas stručno, odvažno i patriotski izvršavali sve postavljene zadatke omogućavajući komandovanju donošenje pravovremenih i kvalitetnih odluka.

– I danas su pripadnici službe telekomunikacije sposobni da izvršavaju postavljene zadatke u sve tri misije vojske. Naš kadar u svim ustanovama i jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije krase stručnost, odgovornost i disciplinovanost. Svoje zadatke izvršavamo uspešno i efikasno i sada dok obeležavamo veliki jubilej 100 godina službe telekomunikacija i 10 godina od formiranja Brigade veze. Pripadnici naših jedinica su i danas na elementima stalno zadejstvovanog sistema telekomunikacija. Iza ordena kojim je Brigadu veze odlikovao predsednik Republike Tomislav Nikolić nije samo priznanje za požrtvovana dela njenih nekadašnjih pripadnika, već i mnogobrojne časne obaveze koje joj predstoje u budućem radu, rekao je između ostalog general Simović.



U drugom delu svečanosti uručene su stimulativne mere najboljim pripadnicima, a zatim je izveden i svečani defile jedinica. Gosti su potom obišli taktičko-tehnički zbor savremene opreme, sredstava i uređaja koji se koriste u jedinicama službe telekomunikacija. 

Obeležavanje 100 godina službe telekomunikacija bilo je povod i prilika i za polaganje venaca na tek izgrađenom spomen obeležju, podignutom ispred Komande Brigade veze, u čast četvorici junaka otadzbine, vezista koji su dali svoje živote u odbrani od NATO agresije 1999. godine. Vence i cveće na spomen obeležje položila je delegacija Vojske Srbije koju je predvodio zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić, delegacija Brigade veze i delegacija porodica poginulih pripadnika Brigade veze. 

Na kraju današnje svečanosti otvorena je i spomen soba Brigade veze u kojoj su predstavljena sredstva i uređaji koje su vezisti koristili tokom sto godina postojanja roda i službe.

Pogledajte foto-galeriju

Povezane vesti