Evaluacija jedinica Druge brigade za učešće u misiji UN u Libanu

Četvrtak, 23.3.2017 | Obuka

U Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi „Jug“ danas se završava trodnevna vežba „Srpski Štit -10“, koju izvode pešadijska četa i vod za zaštitu snaga iz Druge brigade KoV.

Cilj vežbe, kojom rukovodi načelnik štaba Druge brigade pukovnik Muharem Fazlić, je da se proveri spremnost jedinica za učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija „UNIFIL“ u Libanu.  

Na vežbi i tokom priprema za upućivanje u mirovnu misiju pešadijska četa i vod za zaštitu snaga radili su u uslovima sličnim onim u Libanu, a „incidenti“ na vežbi u potpunosti su prilagođeni sitacijama sa kojima će moći da se susretnu na terenu. To su organizacija rada na bazi, patroliranje, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, kontrola masovnih okupljanja, postupci u slučaju nailaska na minsko-eksplozivne prepreke, napad na patrolu, napad na bazu i druge situacije.

Proveri pripadnika Druge brigade koji se pripremaju za upućivanje u multinacionalnu operaciju, prisustvovao je potpukovnik Enrike Domingez, komandant Španskog bataljona u čijem će sastavu naša četa izvršavati zadatke u Libanu.
 
Nakon uspešne završene evaluacije 163 pripadnika Druge brigade, koliko je učestvovalo na obuci i ovoj vežbi, u maju ove godine otputovaće u mirovnu misiju u Liban.

Povezane vesti