Obeležen Dan pravne službe

Četvrtak, 10.5.2018 | Kultura i tradicija

U Domu Vojske Srbije u Nišu obeležen je Dan pravne službe, koja svoj praznik slavi u spomen na 10. maj 1864. godine, kada je u Srbiji donet Vojni sudski zakonik.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milisav Simović, sekretar Ministarstva Zoran Lazić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predstavnici pravosudnih organa, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Potpukovnik Ivan Dimić, predsednik Prvostepenog vojnog disciplinskog suda u Nišu, domaćin svečanosti, ocenio je ovom prilikom da se pravna struka u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ponovo razvija.
 
– Od početka stvaranja savremene Srbije, drugog ustanka 1815. godine i stvaranja srpske vojske, paralelno se razvijala i zakonodavna aktivnost, prateći savremene tendencije tadašnje Evrope. U skladu sa tim tendencijama, 1839. godine se donosi Zakon vojni, a 1864, na današnji dan i Vojni sudski zakonik. Kako se vojna pravna služba razvijala, 1875. godine je doneta Uredba o vojnoj disciplini, a 1899. i Zakon o vojnim disciplinskim sudovima. Sa razvojem vojske, razvijala se i njena pravna služba, čemu su nemerljiv doprinos dali njeni oficiri i civilna lica, sve do ukidanja vojnog pravosuđa 2004. godine i značajnog odliva kadra. Ipak, gledajući mlađe kolege, mogu da primetim da se pravna služba vraća na mesto koje joj pripada, rekao je potpukovnik Dimić. 

Čestitke pripadnicima pravne službe uputili su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Tokom današnje svečanosti prikazan je petnaetominutni film o istoriji ove službe, koji je pripremio Prvostepeni vojni disciplinski sud u Nišu, a najboljim pripadnicima službe su dodeljene prigodne nagrade i izrečene pohvale.

Povezane vesti