Pomen poginulim pripadnicima 126. brigade VOJIN

Subota, 6.4.2019 | Kultura i tradicija

Pripadnici 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, danas su kraj spomen-obeležja u naselju Kraljev sto na Divčibarama odali poštu potporučnicima Željku Savičiću i Siniši Radiću, koji su stradali u vazdušnim udarima NATO avijacije 1999. godine.

Na spomen obeležje poginulim pripadnicima 126. brigade VOJIN vence su položili pripadnici brigade, porodice i prijatelji, predstavnici gradova Valjeva i Kraljeva, delegacije veterana, SUBNOR-a i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić govorio je o životu i delu poginulih oficira.

– Na današnji dan pre dvadeset godina, potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić ušli su u istoriju, u stroj besmrtnih, u stroj svih onih koji su položili najsvetlije za svoju otadzbinu – svoje živote. Čuvajući i obilazeći ovaj spomenik tuge i ponosa, čuvamo uspomenu na njihova dela, koja će večno ostati zapisana na najsvetlijim stranicama naše istorije. Njihovi položeni životi obavezuju nas da čuvamo mir i branimo slobodno nebo naše otadzbine – poručio je pukovnik Dučić.

U okviru obeležavanja 20. godišnjice odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju, a na inicijativu koju su pokrenuli pripadnici 126. brigade VOJIN, Grad Valjevo dodelio je naziv jedne ulice na Divčibarama – Ulica poručnika Savičića i Radića. Na mestu pogibije oficira izgrađena je crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, koji je i sam bio vojnik.

Potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić posthumno su odlikovani  Medaljom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti i unapređeni u čin poručnika, a 2015. godine Valjevska eparhija ih je posthumno odlikovala Ordenom Svetog vladike Nikolaja.

Povezane vesti