Obilazak obuke izviđačkih jedinica

Utorak, 24.9.2019 | Obuka

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obišao je danas pripadnike izviđačkih jedinica Kopnene vojske koji se nalaze na obuci u okolini Kovilja.

Tom prilikom je potvrdio da se pripadnici Vojske Srbije svakodnevno obučavaju i pripremaju za ispunjavanje svih postavljenih zadataka.
 
— Svi pripadnici Vojske Srbije moraju da prođu veoma rigoroznu obuku, osobito naše posebne jedinice kakvi su izviđači. Oni imaju novu opremu, ali i nešto bolje materijalne uslove nego ostatak vojske, jer njihovi zadaci i obaveze prevazilaze ono što rade ostali. Svi pripadnici naše vojske se neprekidno obučavaju, i Vojska Srbije svakog dana sprovodi neku od obuka i vodi neke od programa kojima se pripadnici osposobljavaju za ispunjavanje zadataka, rekao je ministar odbrane.
 
On je još jednom potvrdio da je Vojska Srbije garant mira, nezavisnosti i našeg načina života, ali i našeg prava da budemo slobodni.
 
— Vojska  Srbije će i u narednom periodu još više ulagati u obuku, povećavati broj dana koje provodi u obuci, i obezbeđivati novu, najsavremeniju opremu i bolje materijalne uslove za svoje pripadnike, ali će uvek i iznad svega, obezbediti mir i sigurnost za sve građane Republike Srbije, zaključio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
 
Potpukovnik Nenad Bulatović iz Komande Kopnene vojske, informisao je ministra odbrane o toku i dostignutom nivou obuke izviđačkih jedinica u posebnim uslovima leti, koja se odvija od 16. do 25. septembra. Prema njegovim rečima, obuka obuhvata pripadnike izviđačkih jedinica Vojske Srbije koji do sada nisu imali prilike da je prođu ili su na njoj bili samo jednom.
 
Tokom današnjeg obilaska, ministru Vulinu, na nekoliko radnih tačaka, predstavljen je deo obuke izviđača, pre svega način savlađivanja vodenih prepreka formacijskim i priručnim sredstvima, dejstvo izviđača iz zasede u pozadini neprijatelja, kao i način pripreme raznovrsne hrane u prirodi.
 
Ishrana u prirodi je sastavni deo obuke, tokom koje se izviđači osposobljavaju da koriste biljni i životinjski potencijal prirode kao osnovni izvor hrane.

Potporučnik Igor Đorđević iz Četvrte brigade kopnene vojske, čiji je zadatak bio da, kako ističe, zajedno sa iskusnim starešinama, obuči vojnike planiranim veštinama, kaže da je obuka veoma zanimljiva.
 
— To se može videti i na licima mladih vojnika, koji su izuzetno motivisani i očigledno vole svoj posao.

Povezane vesti