U Igrištu otkriven Spomenik „Topličkom Gvozdenom puku“

Subota, 1.10.2016 | Kultura i tradicija

U kuršumlijskom selu Igrište, danas je otkriven spomenik posvećen „Gvozdenom puku”. Spomenik su otkrili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić i jedan od inicijatora podizanja spomenika Rade Petrović.

Nakon otkrivanja spomenika i pomena poginulim junacima „Gvozdenog puka”, delegacija Vojske Srbije predvođena generalom Simovićem, u kojoj su bili komandant Treće brigade kopnene vojske brigadni general Mile Jelić i komandant 37. mehanizovanog bataljona potpukovnik Grujica Vuković, položila je venac kraj spomenika. Vence su položili i delegacije opštine Kuršumlija i drugih opština Topličkog okruga, delegacija udruženja „Gvozdeni puk – Igrište”, meštani sela i brojni gosti. 

Na završetku ceremonije, iz ruku sedamnaestoro dece poletelo je sedamnaest golubova u znak sećanja na isto toliko boraca puka iz sela Igrište.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenulo je nekoliko najstarijih meštana sela, koji su prvo formirali Udruženje „Gvozdeni puk – Igrište”, u želji da sačuvaju od zaborava taj deo srpske istorije. Spomenik je visok pet metara i od granita je, a na njegovom vrhu se nalazi dvoglavi orao od belog mermera. Na spomeniku su uklesana imena 17 meštana sela, koji su bili borci „Gvozdenog puka”. 

Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“, kome je ovaj spomenik posvećen, bio je jedna od najslavnijih jedinica srpske vojske. Ovaj puk je učestvovao u Kumanovskoj, Prilepskoj i Bitoljskoj bitki. Zbog energičnosti, siline i neprobojnosti odbrane u Bregalničkoj bitki, od protivnika dobija epitet „gvozdeni“. 

Puk se 1914. godine borio i u Cerskoj bitki, 1915. štitio odstupnicu prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, 1916. godine učestvovao u bitki na Gorničevu, a 1918. u oslobođenju Niša i bio jedna od najčuvenijih jedinica srpske vojske, koju je Vrhovna komanda upotrebljavala u presudnim bitkama. 

Zastava puka bila je najodlikovanija od svih zastava jedinica srpske vojske. 

Tradicije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ danas nastavlja Treća brigada kopnene vojske iz Niša. 

Povezane vesti