Obeležena godišnjica pogibije pukovnika Milenka Pavlovića

Petak, 5.5.2017 | Aktuelnosti

Pomenom i polaganjem venaca kraj spomenika u Valjevu juče je obeleženo 18 godina od pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, koji je nastradao u vazdušnoj borbi iznad tog grada tokom NATO agresije 1999.

Pomen pilotu Milenku Pavloviću služio je episkop valjevski gospodin Milutin sa sveštenstvom, a vence su položili članovi porodice Pavlović, predstavnici Vojske Srbije, kolege iz RV i PVO, Grada Valjeva, Osečine, MUP-a, kao i udruženja boraca.

Evocirajući uspomenu na poginulog kolegu, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić naglasio je da je pukovnik Milenko Pavlović istinski rodoljub i patriota koji se, žrtvujući sebe za odbranu svog naroda, svrstao u red besmrtnih.

– Tim činom hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota – istakao je pukovnik Željko Bilić.

Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačkog avijacijskog puka. Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju „Maršal Tito" u Mostaru, a Vazduhoplovnu akademiju  u Zadru. Komandant 204. lovačko avijacijskog puka postao je 1998. godine. Poginuo je 4. maja 1999. godine iznad Valjeva suprotstavljajući se formaciji od 16 aviona NATO.

FOTO: Đorđe Đoković, kolubarske.rs 

Povezane vesti