Prijem povodom praznika avijacije i sanitetske službe

Ponedeljak, 27.7.2020 | Kultura i tradicija
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas delegacije roda avijacije i sanitetske službe povodom njihovih predstojećih praznika.

Čestitajući praznik pripadnicima roda avijacije, načelnik Generalštaba je izrazio uverenje da će opremanje roda savremenim borbenim sredstvima i najave novih ulaganja biti podstrek da sa još većom posvećenošću realizuju sve zadatke i jačaju operativne sposobnosti svojih jedinica.

Pripadnicima sanitetske službe načelnik Generalštaba je odao priznanje za izuzetne rezultate u borbi protiv novog koronavirusa, dodajući da su svojim angažovanjem položili ispit poverenja i stručnosti i opravdali ugled koji uživaju u društvu.

Delegaciju roda avijacije je predvodio zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Željko Bilić, a delegaciju sanitetske službe — načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić.

Dan avijacije se u Vojsci Srbije slavi 2. avgusta, u spomen na dan kada je, 1893. godine, izdato naređenje kralja Aleksandra I Obrenovića kojim je predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja, prve vazduhoplovne jedinice u srpskoj vojsci. 

Dan sanitetske službe se u Vojsci Srbije slavi 30. jula, u spomen na dan kada je, 1839. godine, postavljen prvi štabni doktor (po sadašnjoj terminologiji načelnik saniteta), što je prvi zvanični dokument o radu vojne sanitetske službe.

Povezane vesti